Любителям тихого полювання на замітку

Рівненщина, грибГриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які в них містяться. За шість місяців поточного року в нашій області за даними ГУ ДСНС у Рівненській області отруїлися грибами 6 осіб, з них одна дитина. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду. Тому наступна інформація на буде зайвою.

Основні причини отруєнь:

•вживання отруйних грибів;

•неправильне приготування умовно їстівних грибів;

•вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

•вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

•нудота, блювота, біль у животі;

•посилене потовиділення, зниження артеріального тиску;

•судоми, мимовільне сечовиділення, проноси;

•розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застерігаємо:

•не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

•ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

•збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

•не купуйте гриби на стихійних ринках;

•не куштуйте сирі гриби на смак, ще раз перевірте їх вдома, усі сумнівні –викидайте;

•гриби підлягають кулінарній обробці в день збору;

•не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

•значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин і якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

•вживайте тільки гриби, що вирощені штучно та пройшли через лабораторні дослідження.

Перша допомога:

•викличте „швидку допомогу” за телефоном 103;

•не очікуючи її прибуття 3-5 разів промийте шлунок, викличте блювоту, дайте випити постраждалому 5-7 пігулок активованого вугілля;

•прикладіть до живота та ніг потерпілого теплі грілки;

•продовжуйте давати хворому багато рідини (підсоленої води, міцного чаю);

•з’ясуйте хто вживав разом з постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

•не давайте хворому ліки та їжу, а надто алкогольні напої.

Дотримання цих простих правил може зберегти ваше здоров’я і навіть життя!

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Порятунок життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

Інна Сливінська,
методист обласного методичного кабінету
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області.





Актуальні новини від Рівненського порталу OGO.ua