родина злакові

Пирій повзучий

Пирій повзучий — Elytrigia repens L. Desv.

Багаторічна трав’яниста рослина з родини злакових (Gramineae), з дов­гим повзучим кореневищем. 

Поширений по всій території УРСР (бур’ян). Напровесні (вчасно) збирають кореневища.

Коли застосовують? Як сечогінний, потогінний, пронос­ний, відхаркувальний, кровооздоровчий засіб при хворобах печінки, нирок, сечового міхура, сечокам’яній хворобі та при шкірних хворобах. При хронічному фурункульозі настій 8 столових ложок подрібненого кореневища на 1 л окропу вживають по 3 склянки на день протягом 3—4 тижнів.


Кукурудза звичайна

Кукурудза звичайна — Zea mays L.

Однорічна трав’яниста рослина з родини злакових (Gramineae)

Досягає інколи З — 4 м. Стебло пряме, нерозгалужене, розділене на вузли й між­вузля, заповнене губчатою серцевиною. Листки широкі, лан­цетні або ланцетно-лінійні, з паралельними жилками, які своїми піхвами прикріплюються до стебла. Чоловічі квітки зібрані у велику верхівкову розкидисту волоть. Жіночі роз­ташовані в пазухах верхніх стеблових листків на качанах, з яких виходять стовпчики з довгими приймочками (волос­ся) . Збирають їх у серпні — вересні, сушать у тіні, збері­гають цілими, або дрібно порізаними, а іноді перетирають як порошок.

Кукурудза — важлива зернова й кормова рослина. Куль­тивується по всій території УРСР. В зародках зерен куку­рудзи містяться вітамін Е, фосфатиди, ненасичені жирні кис­лоти, речовини, потрібні організмові для боротьби зі ста­рістю. Щоб понизити рівень холестерину в крові, вживають кукурудзяну олію в дозі по 15—25 г (1 столова ложка) тричі на день (75 г), курсами протягом 3 тижнів, з перервою в лі­куванні на 3—4 тижні — 3—4 курси на рік. Олію можна вжи­вати для приготування страв.


Овес посівний

Родина злакові — Gramineae

овес посівнийЯк виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 50—100 см заввишки. Стебло голе, гладеньке. Листки лінійні, плоскі. Суцвіття — волоть, колоски — 2—3-квіткові, нижні квіткові луски на верхівці двозубчасті, закінчені на спинці зігнутим остюком або без нього. Цвіте в липні.

Де росте? Висівається як польова культура по всій тери­торії УРСР. Важлива кормова й круп’яна рослина.

Що й коли збирають? Солому, в жнива.

Коли застосовують? Як дієтичний засіб (з крупів і бо­рошна готують киселі, які вживаються при шлунково-киш­кових захворюваннях), як поживна страва; при хворобах ни­рок і сечового міхура, при цукровому діабеті; як обволікаль- ний засіб при проносах (діють крохмаль, білки, жири, ві­таміни А, Ві і В2); для підвищення апетиту. Для лікування ж водянки, що виникла при хворобах нирок,— як сечогінний, потогінний, вітрогінний засіб, який знижує гарячку, підви­щує апетит і загальний тонус організму, при перевтомі, без­сонні, розумовому виснаженні (дія леткої олії) — солому.