Старовинний рецепт паски на жовтках із шафраном
Рецепт розміщений у книзі з ведення домашнього господарства Олени Молоховець «Подарунок молодим хазяйкам».
Інгредієнти: ½ склянки дріжджів, ¼ склянки води, 1 склянка цукру, склянка родзинок, 2 гр шафрану, замоченого у ¼ склянки холодної води або рому, 60 жовтків, 2 1/2 склянки розтопленого масла, 3 кг борошна.
Зменшують порцію тіста поділом об’єму інгредієнтів (замість 60 жовтків – 30, ½ склянки цукру тощо).
Приготування
Розбити жовтки у воду, влити розведені невеликою кількістю рідини дріжджі, всипати 5 склянок борошна. Накрити посудину і дати піднятися опарі в теплі. Потім гарно вимісити, всипати дрібку солі та інші інгредієнти. Дати підійти вдруге. За третім разом трохи вимісити і розділити на окремі частини, щоб посадити у змащені жиром форми. Коли вони піднімуться, гарно змастити яйцем і поставити у гарячу духовку. Випікають зазвичай при температурі 200ºС. Перевіряти, чи готова випічка, потрібно, коли вона стане золотавого кольору за допомогою сірника. Якщо паска готова, то сірник залишиться сухим.
Італійська паска панетоне
Інгредієнти: близько 0,5 кг борошна, 3 яйця, ¼ склянки теплої води, ¼ склянки теплого молока, 1 1/5 чайної ложки сухих дріжджів, 5 столових ложок масла, ½ склянки цукру, цедра 1 великого апельсина і 1 лимона за бажанням, 1 чайна ложка ванільної есенції, 1 чайна ложка солі, склянка родзинок (можна змішати жовті й сині), ¼ склянки зацукрованих цукатів.
Приготування
У мисці змішати воду, молоко і дріжджі, залишити підходити. Коли з’явиться невелика шапка, додати 4 столові ложки борошна і ложку цукру, перемішати і знову відставити у тепле місце на півгодини, накривши плівкою. В окремій ємності збийте яйця, цукор, ваніль, цедру і влийте сюди опару (суміш із дріжджами). Усе вимішувати, поступово додаючи борошно. Після того як тісто вимісилося, всипте цукати і родзинки.
Миски для вистоювання змастити олією без запаху. Місиво ставимо у тепле місце під плівкою. Підходить тісто від 3 до 4 годин (за цей час його об’єм збільшується втричі).
Форми для випікання змащують. Тісто виймають і ділять обережно на окремі порції. Можна злегка розпластати і скласти обережно конвертом, присипати борошном (паска буде тоді шарованою). Помістіть тісто у форми, зробіть на верхівці 2 надрізи у вигляді хреста і знову дайте піднятися 2-3 години під плівкою. Будьте уважні, адже тісто збільшиться у формі втричі. Перед випіканням змастіть верхівки збитим жовтком із ложкою води або молока. Випікають італійські паски при температурі 170º С близько 45 хвилин.
Сирна паска заварна
Інгредієнти: 1600 г сиру (відтиснутого), 8 жовтків, 400 г цукру, 350 г вершків, 400 г масла, ванільний цукор, родзинки за смаком.
Приготування
Жовтки розтерти із цукром, розбавити вершками і додати ванільний цукор. У неемальованій каструлі суміш варять на слабкому вогні, поки не почне загускати і на поверхні не з’являться бульбашки. Тоді суміш знімають із вогню і ще у гарячу кладуть масло, перемішують і дають вистигнути.
Сир на кілька годин кладуть під прес у холодному місці, перетирають, з’єднують зі звареною сумішшю і добре перемішують, додають родзинки. Форму для паски вистелити вологою марлею, висипати суміш і поставити під гніт у холод на ніч.
Запечена сирна паска з родзинками
Інгредієнти: 1 кг сиру, 8 яєць, 500 г цукру, 200 г масла, 3 столові ложки манної крупи, 200 г родзинок, ванілін.
Приготування
Сир протерти через сито. Роздинки залити на 15 хвилин теплою водою, а потім просушити. Білки відділити від жовтків. Жовтки розтерти з половиною цукру і додати до сиру. Сюди ж покласти манку і масло. Білки збити із залишками цукру до міцної піни. Обережно додати їх до основної маси. Покласти родзинки, ванілін і обережно перемішати.
Форму змастити маслом і викласти суміш. Випікати 15 хвилин при 180º С, а потім зменшити до 150º С і пекти ще 50 хвилин.
Першодрук: kolo.poltava.ua