Калина звичайна — Viburnum opulus L.
Родина жимолостеві — Caprifoliaceae
Як виглядає? Популярний кущ, іноді деревце до 5 м заввишки. Листки супротивні, три-, п’ятилопатеві, великозуб- часті, зверху майже голі, а зісподу дещо пухнасті. Квітки білі, зібрані в щитковидні, майже плоскі зонтики; безстатевгі крайові значно більші за серединні— променисті, п’ятипелюсткові; двостатеві серединні дзвоникуваті. Плоди — яскраво-червоні овальні ягоди. Смак ягід специфічний, терпкувато-кислий; вони містять дубильні речовини, мурашину, ізовалеріанову і оцтову кислоти. Кора калини містить глікозид вібурнін, дубильні речовини й органічні кислоти. Цвіте з кінця травня по червень.
Де росте? В чагарниках, заростях, особливо в заплавах рік, в підлісках, по схилах, ярах. Залюбки культивують її в парках і в садках садиб майже по всій території УРСР.
Що й коли збирають? Кору — навесні (в квітні — травні), квітки — під час цвітіння (в травні — червні), стиглі ягоди — пізно восени (у вересні — жовтні).
Коли застосовують? При простудному кашлі, гарячці. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку квіток і настоюють 10 хвилин. П’ють 2 склянки на день. Настій кори як кровоспинний засіб, і такий, що в’яже, вживають при внутрішніх кровотечах, особливо маткових. Для цього 1 столову ложку з верхом подрібненої кори настоюють в 1 склянці окропу і п’ють по півсклянки тричі на день; як заспокійливий і протиспазматичний засіб вживають при істерії і судомах, особливо при вагітності, щоб запобігти викидневі. При виразці шлунка, колітах, запорах (за М. А. Носалем) 3—4 рази на день, за півгодини до їди вживають по 1 столовій ложці розім’ятих сирих ягід. Теплий відвар ягід з медом п’ють при простудах, приступах сухого кашлю, проносі і при тривалій хрипоті (3 чарки по 50 г на день). Сирі ягоди (10 ягід, які почали вже бродити з цукром, на день) вживають при сильному сухому кашлю і при гіпертонії. Плоди калини посилюють скорочення серця і збільшують сечовиділення.
Водний настій ягід калини п’ють проти фурункулів, карбункулів, екземи, різних висипів на тілі. Відвар з насіння калини вживають як потогінний засіб і при диспепсіях (нестравності шлунка).
Настоєм ягід, квіток і листків калини полощуть горло при ангінах і промивають рани. Соком з ягід виводять вугри на обличчі. Відвар кори (1 жменя на 1 л води) використовують для промивання піхви при болісних маткових кровотечах і білях у жінок. Стиглі розім’яті ягоди калини або мезгу з камбію кори, зіскобленого з молодих гілок, використовують для компресів на рани, вражену екземою шкіру, особливо на кровоточиві місця.
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем