Крушина ламка (вовчі ягоди) — Frangula аlnus Міll. (отруйна)
Родина крушинові — Rhamnaceae
Як виглядає? Кущ, іноді деревце 150—300 см заввишки, з черговими, гострими, майже цілокраїми листками, на жилках яких зісподу є волоски. Гілки і черешки волохаті, без колючок. Кора гладка, темно-бура з сочевичками, у вигляді білястих рисок. Коли зішкрібати нігтем корковий її шар, під ним з’явиться шар пурпурно-червоний. Пелюстки непоказних квіток всередині білі, ззовні зеленуваті. Плоди спочатку зелені, потім червоні, стиглі — чорні, ягодоподібні кістянки з двома-трьома кісточками. Цвіте в травні — червні.
Де росте? Поширена в Лісостепу, на Поліссі, зрідка в Степу — в долинах річок, в Криму — в горах. Росте по лісах, чагарниках, на вологих заплавних луках, серед заростей лози, іноді по берегах рік і серед очерету.
Що й коли збирають? Кору, коли вона добре відстає від деревини (наприкінці весни). Вогку, ще м’яку, її дрібно ріжуть і сушать у затінку (на горищах). Подібний до крушини жостір проносний (Rhamnus cathartica L.(отруйний)), але він на кінцях гілок має колючки. Як проносний засіб вживають ягоди жостеру. Збирають також ягоди крушини ламкої.
Коли застосовують? Кору крушини вживають при хронічних запорах, при опуханні печінки, при геморої, як нешкідливий проносний засіб (можливе звикання до неї). Вона протипоказана вагітним жінкам. Крім антраглікозидів, у корі є алкалоїди, деяка кількість леткої олії, цукри, яблучна кислота і багато дубильних речовин. З кори крушини готують відвар. На 1 склянку води беруть 1 столову ложку подрібненої кори дворічного зберігання (доза регулюється особливостями хворого), варять 15 хвилин. Випивають відвар протягом дня за 5—6 разів (антраглікозиди, що містяться в корі, діють повільно — 8—10 годин). Для збудження виділення жовчі варять ЗО хвилин 2 столові ложки кори крушини в 1 склянці води і п’ють по 1 столовій ложці цього відвару 2—3 рази на день. Проти хронічних запорів беруть 1 столову ложку суміші кори крушини ламкої, листків бобівника трилистого, трави буркуну лікарського і насіння кмину в співвідношенні 5 : 2 : 2 : 1 на 1 склянку окропу, настоюють 20 хвилин і п’ють по півсклянки на ніч. Ягоди крушини (порошок з ягід трирічної давності, на кінчику складаного ножика 0,2—0,5 г тричі на день (вживають від проносів, при недокрів’ї й надмірних менструаціях).
При дуже запущеній корості миють тіло міцним відваром кори крушини. При паршах роблять компреси з цього відвару на голову.
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем