Крушина ламка (вовчі ягоди)

Крушина ламка (вовчі ягоди) — Frangula аlnus Міll. (отруйна)

Родина крушинові — Rhamnaceae

Крушина ламка (вовчі ягоди) — Frangula аlnus Міll.

Як виглядає? Кущ, іноді деревце 150—300 см заввишки, з черговими, гострими, майже цілокраїми листками, на жил­ках яких зісподу є волоски. Гілки і черешки волохаті, без колючок. Кора гладка, темно-бура з сочевичками, у вигляді білястих рисок. Коли зішкрібати нігтем корковий її шар, під ним з’явиться шар пурпурно-червоний. Пелюстки непоказ­них квіток всередині білі, ззовні зеленуваті. Плоди спочатку зелені, потім червоні, стиглі — чорні, ягодоподібні кістянки з двома-трьома кісточками. Цвіте в травні — червні.

Де росте? Поширена в Лісостепу, на Поліссі, зрідка в Степу — в долинах річок, в Криму — в горах. Росте по лі­сах, чагарниках, на вологих заплавних луках, серед заростей лози, іноді по берегах рік і серед очерету.

Що й коли збирають? Кору, коли вона добре відстає від деревини (наприкінці весни). Вогку, ще м’яку, її дрібно рі­жуть і сушать у затінку (на горищах). Подібний до кру­шини жостір проносний (Rhamnus cathartica L.(отруйний)), але він на кінцях гілок має колючки. Як проносний засіб вживають ягоди жостеру. Збирають також ягоди крушини ламкої.

Коли застосовують? Кору крушини вживають при хроніч­них запорах, при опуханні печінки, при геморої, як нешкід­ливий проносний засіб (можливе звикання до неї). Вона протипоказана вагітним жінкам. Крім антраглікозидів, у корі є алкалоїди, деяка кількість леткої олії, цукри, яблуч­на кислота і багато дубильних речовин. З кори крушини готують відвар. На 1 склянку води беруть 1 столову ложку подрібненої кори дворічного зберігання (доза регулюється особливостями хворого), варять 15 хвилин. Випивають від­вар протягом дня за 5—6 разів (антраглікозиди, що містять­ся в корі, діють повільно — 8—10 годин). Для збудження виділення жовчі варять ЗО хвилин 2 столові ложки кори крушини в 1 склянці води і п’ють по 1 столовій ложці цього відвару 2—3 рази на день. Проти хронічних запорів беруть 1 столову ложку суміші кори крушини ламкої, лист­ків бобівника трилистого, трави буркуну лікарського і на­сіння кмину в співвідношенні 5 : 2 : 2 : 1 на 1 склянку окро­пу, настоюють 20 хвилин і п’ють по півсклянки на ніч. Ягоди крушини (порошок з ягід трирічної давності, на кінчи­ку складаного ножика 0,2—0,5 г тричі на день (вживають від проносів, при недокрів’ї й надмірних менструаціях).

При дуже запущеній корості миють тіло міцним відва­ром кори крушини. При паршах роблять компреси з цього відвару на голову.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

 

 
Розділ сайту: