Лавр благородний — Laurus nobilis L.
Кущ або дерево з родини лаврових (Lauraceae).
Розводять у південному Криму, на решті території УРСР в кімнатних горщиках і в дерев’яних діжках. Листки лавра темно-зелені, довгасті. В них багато леткої олії. Квітки дрібні, білуваті, зібрані по 4—6 в зонтиковидних суцвіттях. Цвіте у березні — червні. . Плоди 1 см завдовжки, чорнувато-сині, з однією насіниною, достигають у жовтні.
Коли застосовують? Листки використовують як пряність і приправу до їжі, для виготовлення лаврової олії. Плоди лавра та лаврова олія входять до складу так званої бобкової мазі, яку застосовують проти коростяного кліща, при ревматизмі, спазмах, пухлинах, паралічах, коліках.
Лаврову олію готують так. 30 г дрібно порізаного лаврового листя настоюють у теплому місці протягом 6 днів на 200 мл соняшникової або прованської олії, потім проціджують і видавлюють.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем