Мак дикий (самосійка) — Papaver rhoeas L. (отруйний)
Однорічна трав’яниста рослина з родини макових (Рарауегасеае).
Росте по всій території УРСР, на сході рідшає і зникає. В травні — червні збирають червоні пелюстки квіток (діє алкалоїд реадин).
Коли застосовують? Як засіб болезаспокійливий, при хворобах дихальних шляхів, як засіб проти кашлю. Відвар на молоці вживають при кору (щоб зумовити висип) та хворобах сечового міхура, а також при дизентерії і проносах у дітей, з медом — проти посиленої пітливості.
Використовують у вигляді відвару з водою або з молоком. 10 г спорошкованих макових пелюсток варять в 1 склянці води або молока. Вживають по 1 столовій ложці тричі на день, а при безсонні 1 столову ложку — за півгодини перед сном.
Застосовують також відвар на меду. На 1 склянку води беруть 2 чайні ложки меду, варять 5—10 хвилин, додають 2 чайні ложки спорошкованих пелюсток маку і п’ють по 1 чайній ложці тричі на день.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем