Мак дикий (самосійка)

Мак дикий (самосійка) — Papaver rhoeas L. (отруйний)

Мак дикий (самосійка) — Papaver rhoeas L. (отруйний)

Одно­річна трав’яниста рослина з родини макових (Рарауегасеае).

Росте по всій території УРСР, на сході рідшає і зникає. В травні — червні збирають червоні пелюстки квіток (діє алкалоїд реадин).

Коли застосовують? Як засіб болезаспокійливий, при хво­робах дихальних шляхів, як засіб проти кашлю. Відвар на молоці вживають при кору (щоб зумовити висип) та хворо­бах сечового міхура, а також при дизентерії і проносах у дітей, з медом — проти посиленої пітливості.

Використовують у вигляді відвару з водою або з молоком. 10 г спорошкованих макових пелюсток варять в 1 склянці води або молока. Вживають по 1 столовій ложці тричі на день, а при безсонні 1 столову ложку — за півгодини перед сном.

Застосовують також відвар на меду. На 1 склянку води беруть 2 чайні ложки меду, варять 5—10 хвилин, додають 2 чайні ложки спорошкованих пелюсток маку і п’ють по 1 чайній ложці тричі на день.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

Розділ сайту: