Мучниця звичайна — Arctostaphylos uva ursi (L.) Spreng.
Родина вересові — Ericaceae
Як виглядає? Невисокий, вічнозелений кущ, сильно галузистий, з иовзучим стеблом, 30—100 см заввишки. Листки дрібні, шкірясті, цілокраї, із вдавленими з обох боків сітчастими жилками, тупуваті, по краях незагнуті, зверху блискучі, зісподу блідіші, обернено-яйцевидні, при основі звужено збігають у черешок. Квітки — блідо-рожеві «глечички» на коротких квітконіжках, у коротких похилих верхівкових гронах. Плід — кістянка з 1—5 кісточками темно-червоного кольору, з борошнистою м’якоттю. Плоди мучниці, вжиті у великій кількості всередину, можуть призвести до нудоти, блювання, проносу. Цвіте в травні — червні.
Де росте? На Поліссі — в соснових лісах, звичайно на піщаному грунті, по сухих косогорах, спорадично, невеличкими острівками.
Що й коли збирають? Листки, з початку цвітіння і аж до вересня. (Щоб не сплутати з листками брусниці — Vaccinium vitis idaea L.— слід знати, що останні більші, по краях злегка зігнуті, дещо зубчасті, зісподу всіяні темно-бурими цятками, за дією вони можуть замінювати листки мучниці).
Коли застосовують? При хворобах сечових шляхів, особливо каменях нирок і сечового міхура, зокрема при кривавій сечі — пієліти, цистити, уретрити (дезинфікуюча дія глікозидів арбутину і метиларбутину); також при нервовій збуд- ності, полюціях, гонореї, нетриманні сечі (дія дубильних речовин, флаванолів, урсулової кислоти).
На склянку окропу беруть 1 чайну ложку листків мучниці і настоюють 10 хвилин. П’ють 3 малі склянки на день, ковтками. Для лікування нервової збудності і атонії кишок беруть по 1 столовій ложці листків мучниці і трави собачої кропиви на 3 склянки холодної води і варять, поки не випарується 7з рідини, відціджують і п’ють протягом дня за З рази. При сечокам’яній хворобі М. А. Носаль рекомендує листки полину звичайного (2 г), листки мучниці (3 г), траву хвоща (2 г), насіння моркви (3 г) і насіння кропу (2 г) настояти на 2 склянках води протягом 12 годин в духовці, кип’ятити 5 хвилин і пити по півсклянки 4 рази на день через 1 годину після їди.
Настоєм листків лікують золотуху, виразки, рани.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем