Подорожник ланцетолистий (А) — Plantago lanceolata L.
Подорожник великий (бабка) (Б) — Plantago major L.
Родина подорожникові — Plantaginaceae
Як виглядають рослини? Багаторічні трав’янисті рослини, до ЗО см заввишки, іноді цілком волосисті. Листки цілокраї, ланцетовидні, з 3—5 поздовжніми жилками, зібрані в прикореневу розетку. Квітконосне стебло голе, колос короткий, дуже густий, яйцевидно-довгастий, віночок яскраво-бурий. Подорожник ланцетолистий цвіте у квітні — серпні; подорожник великий — у червні — вересні.
Де ростуть? По сухих луках, при дорогах, стежках, на межах, схилах, по конюшині. На Україні ці рослини поширені всюди.
Що й коли збирають? Листки — з весни до осені, насіння — восени.
Коли застосовують? Листки, які діють протизапально, болезаспокійливо, розріджують виділення слизових оболонок.
У вигляді чаю вживають при виразках, лишаях, висипах на тілі як засіб, що очищує кров та обволікає вражені місця, при всіх видах катарів шлунково-кишкового тракту , при хворобах сечового міхура і при грудних захворюваннях — задавнених бронхітах, сухому кашлі, головному болю, кровохарканні. На 1 склянку окропу дають 1 столову ложку листків і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку натщесерце і 4 рази на день по 1 склянці через годину після їди.
Сік з подорожника ланцетолистого використовують при астмі, кашлі, коклюші, малярії, для очищення крові — по 1 столовій ложці тричі на день (для консервування беруть на кількість соку, витиснутого зі кг помитих листків подорожника, пропущених через м’ясорубку, 1 л води і 1 кг цукру (або 1,5 кг меду) і варять на малому вогні до загустіння, розливають у банки і зберігають у холодному місці). Цей сік допомагає також при ослабленні сечового міхура, геморої, недокрів’ї.
Сік з подорожника великого, з широкими, округлими листками і довгими колосками на квітконосному стеблі, застосовують при катарі шлунка з недостатньою кислотністю і гострих шлунково-кишкових захворюваннях (гастрити, ентерити, ентероколіти) в такій само дозі. Сік посилює секреторну дію шлунка (діють глікозид аукубін, ферменти, гіркі, дубильні та інші речовини), насіння зарубцьовує виразки (у вигляді порошку). Застосовують як в’яжучий засіб при хронічних проносах, катарах кишечника і навіть дизентерії — по 1І2 чайної ложки 4 рази на день (дія гіркоти і дубильних речовин).
Пом’яті чисті листки подорожника ланцетолистого і деревію, взяті порівну, є засобом кровоспинним, антисептичним, що загоює рани. Свіжі листки подорожника великого прикладають до ран фурункулів, порізів і виразок, а спиртовою настоянкою з цих листків промивають рани, при зубному болю кладуть змочену нею ватку у дупло зуба (М. А. Носаль).
При катарах горла застосовують полоскання соком з подорожника ланцетолистого, квіток лісових калачиків (алтеї) і кореня живокосту (всього порівну) беруть 1 столову ложку соку на 1/3 склянки теплої перевареної води, полощуть 4 рази на день; взимку роблять напар із суміші цих же рослин.
При запаленні очей з гнійними виділеннями прикладають до них водний настій з листків подорожника ланцетолистого (дія фітонцидів). Потовчене листя (свіжий сік) подорожника великого знеболює і запобігає опухові, нейтралізуючи отруту при укусах бджіл, ос, джмелів, навіть при укусі гадюки.
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем