Різдвяний піст у 2017 році розпочинається 28 листопада та закінчиться 6 січня. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового. Яких же правил потрібно дотримуватися в цей час? Читайте в нашому матеріалі.
Цей зимовий піст ще має іншу назву – Пилипівський, оскільки починається одразу після дня пам’яті Святого апостола Пилипа. Люди постять, щоб віддячити Богові за зібраний урожай та підготуватися до свята Різдва Христового. У цей період необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні від риби, про це повідомляє сайт stb.ua.
Важливо пам’ятати, що під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. До того ж, не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаянням й очищенню від гріхів.
До дня Святого Миколая постити слід за правилами Петрового посту. Також в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рибу, олію. В інші дні олію дозволено. Якщо на середу або п’ятницю випаде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, то можна вживати рибу. Після дня Святого Миколая і до самого Різдва дозволено їсти рибу в суботу та неділю.
У Святвечір варто відмовитися від їжі до першої зірки, а потім почати трапезу потрібно з колива – відварених у меду пшениці або рису, з додаванням родзинок.