Рутка лікарська (житничка) — Fumaria officinalis L. (отруйна)
Родина макові — Рараvегасеае
Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гілками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перис- тороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпуровий з темнозабарвленою верхівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні — жовтні.
Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму — рідко. Росте на городах, у садах, на полях, засіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвинтарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур’ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим, наче вкрите димом.
Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.
Коли застосовують? Як протиспазматичний засіб при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фурункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяльність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська, також корисна при іпохондрії, істерії, різі в животі. Є відомості про ефективне використання її при проказі (С. А. Томілін).
Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть неповну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2 :1,5 :1:1:1 :1 — беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип’ятять 5—7 хв. і п’ють 1 склянку натщесерце, а решту — по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня (М. А. Носаль).
Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, гемороїдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберкульозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли стараються підтримати сили після тривалої виснажливої хвороби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1—2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2—3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К та інших).
Взимку вживають відвар (протягом 7—10 хвилин) 2 чайних ложок сухої трави в 2,5 склянки сироватки або пива — по півсклянки 5 разів на день.
Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, знищують також коростяного кліща у шкірі в початковій стадії корости.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем