Рутка лікарська

Рутка лікарська (житничка) — Fumaria officinalis L. (отруйна)

Рутка лікарська (житничка) — Fumaria officinalis L. (отруйна)

Родина макові — Рараvегасеае

Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гіл­ками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перис- тороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпуровий з темнозабарвленою вер­хівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні — жовтні.

Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму — рідко. Росте на городах, у садах, на полях, за­сіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвинтарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур’ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим, наче вкрите димом.

Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.

Коли застосовують? Як протиспазматичний засіб при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фу­рункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяль­ність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська, також корисна при іпо­хондрії, істерії, різі в животі. Є відомості про ефективне ви­користання її при проказі (С. А. Томілін).

Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть неповну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2 :1,5 :1:1:1 :1 — беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип’ятять 5—7 хв. і п’ють 1 склян­ку натщесерце, а решту — по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня (М. А. Носаль).

Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, геморо­їдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберку­льозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли ста­раються підтримати сили після тривалої виснажливої хво­роби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1—2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2—3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К та інших).

Взимку вживають відвар (протягом 7—10 хвилин) 2 чай­них ложок сухої трави в 2,5 склянки сироватки або пива — по півсклянки 5 разів на день.

Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, зни­щують також коростяного кліща у шкірі в початковій ста­дії корости.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

 
Розділ сайту: