Спориш звичайний (птича гречка)

Спориш звичайний (птича гречка) — Polygonum aviculare L.

Спориш звичайний (птича гречка) — Polygonum aviculare L.

Родина гречкові — Polygonaceae

Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина з розпро­стертими галузистими стеблами. Стебла колінчасті, квітки дуже маленькі, непоказні, білуваті, інколи блідо-рожеві, розміщені по 1—5 в пазухах дрібних листків. Рослина ку­щиста, витривала проти витоптування. Цвіте з травня до кінця осені.

Де росте? Поширена по всій території УРСР — по под­вір’ях, на стежках, при дорогах, на вигонах, постійних сухих пасовиськах (толоках), на валах, на засмічених місцях, коло жител тощо.

Що й коли збирають? Всю рослину, під час цвітіння (ли­пень — серпень), поки стебла ще не встигли затвердіти. Сушать швидко.

Коли застосовують? При хворобах нирок і печінки, зокре­ма при каменях в них, при гастритах з підвищеною і недо­статньою кислотністю, при проносах, хронічному запаленні сечового міхура (дія флавонового глікозиду авікуларину), при маткових кровотечах після пологів, аборту і при ранах як свіжих, так і задавнених (тамує біль і сприяє розвиткові грануляцій), а також при малярії, туберкульозі легень, гіпер­тонії (дія кремнеземової кислоти, слизу, вітамінів С і К, каротину, дубильних та інших речовин). У споришу містить­ся залізо, що зумовлює терапевтичний ефект при лікуванні гігюхромних анемій.

Застосовують у вигляді чаю. На 2 склянки окропу беруть 1 столову ложку споришу і настоюють 10 хвилин. П’ють теп­лим 1—2 склянки на день. При печінково-кам’яній хворобі 1   столову ложку суміші трави споришу, кори крушини лам­кої і ягід ялівцю в співвідношенні 8,5: 1 : 1,5 кип’ятять у 2 склянках води ЗО хвилин, відціджують і п’ють по 1—2   склянки на день.

При каменях нирок і жовчного міхура 1 столову ложку суміші трави споришу, звіробою, листків меліси і трави чистотілу в співвідношенні 10 : 3 : 2 : 5 беруть на 2 склянки окропу і настоюють 1 годину. П’ють по півсклянки 3—4 рази на день.

При гастриті з недостатньою кислотністю 2 столові лож­ки суміші трави споришу, листків розмарину і холодної м’яти в співвідношенні 6:3:2 напарюють 2 години в 2 склянках окропу, відціджують і випивають протягом дня, ковтками.

При проносах беруть 1 столову ложку суміші трави спо­ришу і хвоща в співвідношенні 2:1 і варять у 1 склянці міцного червоного вина 3 хвилини. П’ють по Уз склянки кож­ні 4 години (дія дубильних речовин споришу). При запаленні легень, бронхіті, плевриті 1 столову ложку суміші (порівну) листків підбілу звичайного, квіток бузини чорної і трави споришу настоюють на 2 склянках окропу 10 хвилин і ви­пивають за день. Спориш зміцнює і тонізує нервову систему людей у похилому віці.

При запаленні кишок і болях у попереку 1 столову лож­ку суміші трави споришу, трави звіробою і трави меліси в співвідношенні 10:6:4 напарюють у 1 склянці окропу 10 хвилин і п’ють по 2—3 склянки на день.

З   напару свіжої рослини роблять примочки на свіжі й за­давнені рани. Спориш діє кровоспинно (вміст вітамінів С і К), протизапально, гоїть рани.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

 
Розділ сайту: