Врожайні властивості зерна озимої пшениці на території Рівненської області
Врожайні властивості зерна озимої пшениці – це здатність різних партій зерен одного і того ж сорту давати в різних умовах агротехніки неоднаковий врожай.
Врожайні властивості зерна формуються під впливом широкого спектру факторів, із яких найбільш важливими є погодні умови: температури повітря, кількість опадів, відносна вологість повітря, вологозабезпеченість рослин впродовж вегетації.
Для оцінки агрометеорологічних умов при прогнозуванні врожайних властивостей зерна озимої пшениці використовується «екологічна модель» формування врожайних властивостей зерна, яка розроблена в Одеському селекційно-генетичному інституті. Рівень врожайних властивостей може бути підвищений, середній та понижений.
За основу при побудові екологічної моделі взяті наступні параметри: середня температура повітря, середня відносна вологість повітря, кількість опадів, кількість днів з температурою повітря +25°С і вище та +10°С та нижче, кількість днів з відносною вологістю повітря ≤50 % та ≥80 %, які розраховані по основних міжфазних періодах: колосіння-молочна стиглість, молочна стиглість-воскова стиглість, воскова стиглість-повна стиглість. Кожний з цих параметрів оцінюється за десятибальною шкалою. При цьому, найвищий бал відповідає оптимальному значенню фактора.
За проведеними розрахунками, у 2018 році на території Рівненської області врожайні властивості зерна озимої пшениці очікуються пониженого рівня. Для порівняння, у минулому році врожайні властивості зерна були близькими до середнього рівня. Такі результати зумовлені несприятливими агрометеорологічними умовами в період формування (високі температури, недостатня кількість опадів) та дозрівання зерна (спекотна та з надмірною кількістю опадів погода).
На фото посіви озимої пшениці в Рівненському районі