Як фарбувати яйця на Великдень: кожній господині обов'язково потрібно знати ці прості секрети
- Відповідно до церковної традиції, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер - четвер перед паскою
- Щоб яйця при варінні не лопнули, їх треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі, на одному кінці кожного яйця можна проколоти маленькі отвори.
- Не варто переварювати яйця, інакше вони будуть красивими тільки зовні, а всередині жовток стане блакитного відтінку.
- Чим довше вариться яйце, тим більше вірогідність, що фарба з відвару глибоко вбереться в нього.
- Перед тим, як фарбувати яйця, їх потрібно потерти мильним розчином або спиртом - фарба буде лягати рівніше.
- У воду при фарбуванні яєць потрібно додати трохи оцту або лимонного соку, тоді фарба ляже рівно. Оцтова кислота роз'їдає шкаралупу, роблячи поверхню більш шорсткою і сприйнятливою до барвників.
- Чим насиченіший колір, тим більше потрібно інгредієнтів для фарбувального розчину (наприклад, лушпиння).
Знаючі люди кажуть, що найкраще для фарбування підходить лушпиння домашнього лука, колір її відвару більш інтенсивний.
- Щоб колір був яскравіше, пофарбовані яйця прямо в барвному розчині можна прибрати на ніч у холодильник.
- Щоб пофарбовані яйця блищали, їх витирають насухо і змазують соняшниковою олією.
- Великодні яйця можна зберігати близько 3-5 днів при кімнатній температурі, при найменшій підозрі в несвіжості їх не потрібно вживати в їжу.
- Якщо в пасхальний день ви не використали всі фарбовані яйця, вони можуть бути прекрасним доповненням до різноманітних страв від салатів до соусів.