Жостір проносний

Жостір проносний — Rhamnus cathartica L. (отруйний)

Жостір проносний — Rhamnus cathartica L. (отруйний)

Гілляс­тий кущ або деревце з родини жостерових (Rhamnaceae).

Гіллячки закінчуються колючками. Листки яйцевидні, череш­кові, жорсткі. Квітки дрібні, жовто-зелені. Цвіте в травні — червні. Плід — соковита синювато-чорна кістянка з 3—4 кіс­точками, достигає з кінця серпня по жовтень. Росте по всій території УРСР, крім Карпат, але є й на Закарпатті. Плоди збирають у серпні — вересні. В ягодах жостеру містяться глі­козиди — емодин і рамнокатартин, слиз, цукор, дубильні ре­човини, гіркоти, пектин, барвні й інші речовини.

Коли застосовують? Вживають при спастичних й атоніч­них запорах як проносний і сечогінний засіб, при водянці серцевого походження, при жовтяниці, від ядухи, кашлю і харкотинням, при подагрі, гастритах, також при геморої.

Застосовують як відвар (напар). Одну столову ложку сухих ягід, залитих 1 склянкою окропу, настояних 8—10 го­дин, п’ють по півсклянки двічі на день — перед сном і натще­серце. Сирий сік з ягід рекомендують по 1 столовій ложці для дорослих і 1 чайній ложці для дітей як сильний пронос­ний і сечогінний засіб. Проти ядухи ожирілі люди вживають кору жостеру проносного. На півлітра води беруть ЗО г кори жостеру, 20 г кори бузини чорної і 20 г трави пасльону со- лодко-гіркого, варять 5—7 хвилин і п’ють по малій чарці (40 мл) тричі на день.

 

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

Розділ сайту: