Ожина та її цілюща сила.
Скоро почнеться сезон ягід, які крім яскравих смакових якостей володіють безліччю корисних і цілющих властивостей. У цій статті мова піде про ожину.
Корисними властивостями, цінними лікувально-профілактичною дією володіють ягоди, листя, квіти і коріння рослини. Калорійність невисока - до 40 калорій.
Свіжі плоди зрілої ожини мають корисні проносні властивості, незрілі - в'язкі властивості. Ягоди ожини прекрасний сечогінний, потогінний, загальнозміцнюючий, протисклеротичний, що вгамовує спрагу, глистогінний засіб.
Кровоспинна дія ожини позитивно впливає і запобігає кровотечі з шишок геморою заднього проходу. Компот, кисіль вживають при розладах кишечника.
Ягоди ожини вживають при гастриті і запаленні печінки, жовчного міхура. Свіжа ожина підходять навіть хворим на цукровий діабет.
З ожини готують варення, джеми, пастилу, компоти, повидло, сік.
Корисні властивості ожини залишаються і при зберіганні її в замороженому вигляді. Великі, чисті ягоди заморозити в невисокому паперовому дуці. Заморожені ягоди запаяти в поліетиленові пакети.
Свіже і висушене листя і квіти ожини також містять калій, магній, фосфор. Дубильні речовини - близько 20% лейкоантоцианідів і флавонолів надають в'яжучу, вітамін С - антитоксичну і кровоочисну дію.
Їх можна заварювати, пити, як звичайний чай, і пити при висипах, вуграх, як заспокійливе при клімактеричних розладах і неврозах. Коріння ожини використовують як сечогінний при ослабленні травлення.
Вичавки ожини містять у своєму складі темночервоний антоциан, який добре розчиняється водою і є нешкідливим харчовим барвником.
Ожина – чагарник, вирощується в Європі, Середній Азії та Кавказі.