Черемша
Опубліковано admin сб, 21 червня 2025р.Черемша: поповнюємо організм вітамінами та мікроелементами
Взимку значно скорочується прийом свіжих фруктів і овочів, а ті, що потрапляють на наш стіл, не містять достатньої кількості корисних речовин. Тому до весни, як правило, практично у всіх з'являються ознаки весняного гіповітамінозу або, як кажуть у народі, авітамінозу.
Весна та початок літа благодатна пора, коли починає з'являтися перша зелень, вирощена на присадибних ділянках. Завдяки цьому зеленому царству можна заповнити нестачу вітамінів. Серед інших трав своїм вітамінним складом і гострим смаком виділяється черемша.
На вигляд трава схожа на конвалію - те ж листя, тільки без ніжних білих квітів, та й запах у черемші аж ніяк не „гламурний”, а скоріше сильний, часниковий.
Не випадково одна з назв цієї рослини - дикий часник, або „ведмежа цибуля”. Чому „ведмежа”? Тому що ця дика цибуля - одне з улюблених ведмежих ласощів. Прокинувшись, неабияк схудлі після зимової сплячки ведмеді з задоволенням відновлюють сили за допомогою черемші.
Черемша - багаторічна трав'яниста, тіньолюбива рослина родини цибулевих. Харчова, лікарська та медоносна культура, яка росте в листяних і мішаних лісах. Поширена на Поліссі, в Лісостепу, північно-східній частині Степу, в Карпатах.
Промислова заготівля можлива у Хмельницькій, Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській і Львівській областях. Ареал розповсюдження . . . . .