Рівненський обласний центр з гідрометеорології

Все про все ...

Врожайні властивості зерна озимої пшениці Рівненщини

Врожайні властивості зерна озимої пшениці на території Рівненської області

Врожайні властивості зерна озимої пшениці – це здатність різних партій зерен одного і того ж сорту давати в різних умовах агротехніки неоднаковий врожай.

Врожайні властивості зерна формуються під впливом широкого спектру факторів, із яких найбільш важливими є погодні умови: температури повітря, кількість опадів, відносна вологість повітря, вологозабезпеченість рослин впродовж вегетації.

Для оцінки агрометеорологічних умов при прогнозуванні врожайних властивостей  зерна озимої пшениці використовується «екологічна модель» формування врожайних властивостей зерна, яка розроблена в Одеському селекційно-генетичному інституті. Рівень врожайних властивостей може бути підвищений, середній та понижений.

За основу при побудові екологічної моделі взяті наступні параметри: середня температура повітря, середня відносна вологість повітря, кількість опадів, кількість днів з температурою повітря +25°С і вище та +10°С та нижче, кількість днів з відносною вологістю повітря ≤50 % та ≥80 %, які розраховані по . . . . .


Радіаційна обстановка на території Рівненської області у липні 2018 року

Радіаційна обстановка на території Рівненської області у липні  2018 року
за даними спостережень Рівненського обласного центру з гідрометеорології.

дозиметр

    За регламентом спостережень, що проводяться структурними підрозділами Рівненського ЦГМ у рамках радіаційного моніторингу приземного шару атмосфери визначаються наступні показники радіаційного забруднення:

   -  потужність експозиційної дози гама-випромінювання ( гама-фон)

   - сумарна β-активність атмосферних випадінь.

     Спостереження за потужністю експозиційної дози гама-випромінювання проводиться щоденно  о 09 год. літнього часу на спеціально обладнаних місцях метеомайданчиків (АМСЦ Рівне, М Сарни та М Дубно),  та в робочі дні  о 10 год. літнього часу на території радіологічної лабораторії  (м.Рівне) для достовірності отриманих результатів.

    В липні місяці 2018 року було проведено 115 замірів ПЕД гама-випромінювання по чотирьох пунктах  спостереження. Мінімальні значення гама-фону по пунктах спостереження, що знаходяться на території Рівненської області не перевищували  10-12 мкР/год , максимальні – 13-16 мкР/год..

    Росту величини експозиційної дози гама-випромінювання по пунктах спостереження за контрольований період, у порівняні з червнем  2018 року та липнем  2017 року, не встановлено.

     Наведені дані свідчать про те, що . . . . .


Про що потрібно пам'ятати, щоб уникнути трагедії на воді

Про що потрібно пам'ятати, щоб уникнути трагедії на воді

Сонце, повітря та вода – наші найкращі друзі.

Проте вода не прощає легковажного ставлення до неї, вона може забрати найдорожче — життя.

З початку року станом на 13.07.2018 на водних об’єктах Рівненської області загинуло 16 осіб, з них одна дитина, врятовано 28 людей. За аналогічний період минулого року загинуло 26 осіб, з них 2 дітей. Основна причина втоплень – купання в невизначених місцях, порушення правил поведінки на воді, купання в нетверезому стані, відсутність контролю за дітьми з боку батьків.

Перед тим, як піти купатися, відпочиваючі мають знати елементарні правила безпеки:

  • купатись потрібно лише у спеціально відведених та облаштованих місцях;
  • купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;
  • краще купатися кілька разів по 15-20 хв., а в перервах пограти в рухливі ігри: волейбол, бадмінтон;
  • якщо Вас захопило течією, не намагайтеся . . . . .
  •  

В продовдження теми- місцями дощі

Сьогодні близько 19 години Рівне накрило дощем. Але накрило реально місцями. Так в Тинному та аеропорту не було жодної краплі дощу, на Північному світило сонце і йшов дощ, а на Відінській та в районі автовокзалу вирувала невеличка стихія.... (Відео з facebook)


.

Як поводити себе у лісі. Поради маленьким мандрівникам.

Абетка безпеки у лісіАбетка безпеки у лісі

Ти хочеш вирушити до лісу? Ходімо. Але спочатку давай з ним поближче познайомимося.

Ліс — це величезний дім. І всім його жителям — птахам, комахам, звірям та рослинам — живеться в ньому спокійно та затишно.

Перша в світі людина теж жила з деревами. В їх кронах вона знаходила схованку від звірів, їла листя і плоди, поки не навчилася добувати м'ясо.

Ти простуватимеш лісовими стежками, милуватимешся красою цього зеленого дива, збиратимеш до кошика лісові дари...

Та чи все тобі дозволено робити? Звичайно, ні. Тут теж є свої правила, які потрібно виконувати обов'язково. Поглянь, за тобою вже спостерігає Дідусь Лісовичок, який охороняє свої володіння. Він тебе покарає, якщо не дотримуватимешся його правил.

Поради:

 Як себе поводити в лісі?

— Не ламай гілки дерев та кущів. Це заважає рослині жити.

— Не пошкоджуй кору дерев. Через ранку витікає сік, під кору можуть потрапити мікроби і дерево загине.

— Не збирай березовий сік. Це шкодить дереву. Одна велика береза, пошкоджена сокирою, може втратити за весну до 200 літрів соку.

— Не зривай в лісі на лузі квітів. Нехай гарні рослини . . . . .

 


Перша допомога при перегріванні: тепловому та сонячному ударах

Тепловий і сонячний удариТепловий і сонячний удари

Перша допомога при перегріванні: тепловому та сонячному ударах.

     Тепловий і сонячний удари — це патологічні стани, що супроводжуються сильним головним болем, головокружінням, загальною слабкістю, зблідненням, сповільненням рухів. Можливі нудота, блювання, короткочасна втрата свідомості, підвищення тем­ператури тіла до +40 - +41°С. При подальшому впливі високої температури шкіра обличчя й губ синіє, посилюється задишка. Пульс стає слабким і може зовсім зникну­ти. З'являються занепокоєння, марення, галюцинації та судороги. Якщо у людини з'явились ознаки перегрівання, необхідно одразу ж викликати лікаря.

     Людину, що отримала тепловий чи сонячний удар, потрібно покласти у прохолодне місце, піді­йняти її голову, розстебнути одяг. Для збільшення тепловіддачі на лоб покласти холо­дний компрес і змочити одяг водою. Якщо людина не знепритомніла, корисно дати їй міцний холодний чай, холодну воду. Дуже ефективним засобом є . . . . .


.

Івана Купала, та про що потрібно пам'ятати при святкуванні

Івана Купала

Івана Купала

    7 липня, з давніх-давен на нашій землі відзначається свято Івана Купала, яке тісно пов’язане із різноманітними народними традиціями, фольклором. В ніч з 6 на 7 липня у багатьох регіонах нашої країни відбувається святкування, проходить воно на березі річки, молодь веселиться, перестрибує через вогнище. Подібні розваги та ще безліч інших побутових ситуацій змушують замислитися про небезпеку термічних опіків, які може отримати будь-хто. Тож слід знати, як надавати першу допомогу постраждалим у таких ситуаціях.

Якщо опік все ж трапився, слід виконати наступні дії:

-Усунути джерело опіку. Зробити це треба якнайшвидше: якщо, наприклад, на людині горить одяг, слід його спробувати швидко зняти, якщо це можливо без ушкодження вогнем інших ділянок тіла, або накинути на постраждалого ковдру, шматок тканини, щоб перекрити доступ кисню до полум’я. Також палаючу людину можна . . . . .

 


Білий гриб - найкращий з відомих їстівних грибів

Білий грибБілий гриб 

Прекрасний вигляд і чудові смакові властивості білого гриба не залишать байдужим практично нікого.

Білий гриб отримав свою назву «білий» за унікальну особливість не темніти при розрізанні, подальшій кулінарній або заготівельній обробці - цим він відрізняється від інших грибів. Білий гриб найкраще засвоюється травною системою. А за вмістом корисних мікроелементів і чудовим смаковим якостям, йому немає рівних.З цієї причини білим грибом люблять поласувати не тільки люди, а й лісові черви, тому після збору рекомендовано вимочити білий гриб в підсоленій воді, щоб очистити його від ймовірних паразитів.

Білі гриби вживають вареними, тушкованими, смаженими і дуже рідко – сирими. Також їх сушать і маринують. Сушені гриби подрібнюють і у вигляді порошку додають в різні страви. З грибів також готують супи, тушкують у сметані та використовують до різноманітних соусів.

У білих грибах містяться такі вітаміни та мікроелементи: . . . . .

 


Ягоди чорниці та їх корисні властивості

ЧорницяЧорниця – це не лише смачна, а й дуже корисна ягода. 

Чорниця містить безліч корисних елементів, які просто необхідні для організму. Завдяки корисним властивостям, її використовують у народній медицині для профілактики та лікування багатьох недуг. 

Вітаміни, які містять ягоди чорниці

Чорниця – джерело корисних речовин та вітамінів.До складу ягід чорниці входять необхідні для організму речовини, такі як: молочна, лимонна, щавлева, янтарна та яблучна кислоти. Чорниця містить макро – та мікроелементи: марганець, калій, залізо, фосфор, сірка, мідь, цинк; вітаміни А, С, РР, вітаміни групи В; ефірні олії, спирти та дубильні речовини. Залізо, яке містить ягода, має здатність повністю засвоюватись в організмі. 

Вплив ягід чорниці на організм

Чорниця містить велику кількість антиоксидантів. Вживання цієї ягоди допоможе . . . . .


Цілюща сила ожини

Ожина

Ожина та її цілюща сила.

Скоро почнеться сезон ягід, які крім яскравих смакових якостей володіють безліччю корисних і цілющих властивостей. У цій статті мова піде про ожину.

Ягода за своїм складом схожа на малину, але набагато врожайніша і з великими яскраво забарвленими ягодами. Ягоди мають колір від темно-синього до чорного, а також червоний, жовтий. 

Корисними властивостями, цінними лікувально-профілактичною дією володіють ягоди, листя, квіти і коріння рослини. Калорійність невисока - до 40 калорій. 

Свіжі плоди зрілої ожини мають корисні проносні властивості, незрілі - в'язкі властивості. Ягоди ожини прекрасний сечогінний, потогінний, загальнозміцнюючий, протисклеротичний, що вгамовує спрагу, глистогінний засіб. 

Кровоспинна дія ожини позитивно впливає і запобігає кровотечі з шишок геморою заднього проходу. Компот, кисіль вживають при розладах кишечника. 

 
Ягоди ожини вживають при гастриті і запаленні . . . . .

Сторінки