Білий гриб
Прекрасний вигляд і чудові смакові властивості білого гриба не залишать байдужим практично нікого.
Білий гриб отримав свою назву «білий» за унікальну особливість не темніти при розрізанні, подальшій кулінарній або заготівельній обробці - цим він відрізняється від інших грибів. Білий гриб найкраще засвоюється травною системою. А за вмістом корисних мікроелементів і чудовим смаковим якостям, йому немає рівних.З цієї причини білим грибом люблять поласувати не тільки люди, а й лісові черви, тому після збору рекомендовано вимочити білий гриб в підсоленій воді, щоб очистити його від ймовірних паразитів.
Білі гриби вживають вареними, тушкованими, смаженими і дуже рідко – сирими. Також їх сушать і маринують. Сушені гриби подрібнюють і у вигляді порошку додають в різні страви. З грибів також готують супи, тушкують у сметані та використовують до різноманітних соусів.
У білих грибах містяться такі вітаміни та мікроелементи: вітамін В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), вітамін В3, вітамін РР , вітамін В9 (Фолієва кислота), Вітамін С (аскорбінова кислота), Вітамін Е (токоферол), Калій, Кальцій, Магній, Натрій, Фосфор, Залізо, Кобальт, Марганець, Фтор, Цинк, Йод і Мідь.
Корисні властивості білих грибів
Білі гриби мають багато корисних властивостей. Наприклад білий гриб славиться своєю здатністю стимулювати секрецію травних соків.
Завдяки вмісту великої кількості сірки і полісахаридів білі гриби допомагають боротися з онкологічними захворюваннями. Вони також мають протиінфекційні, ранозагоювальні, протипухлинні і тонізуючі властивості.
До складу білих грибів входить лецитин, який перешкоджає відкладанню холестерину на стінках судин.Тому варто вживати його при атеросклерозі і анемії. Завдяки амінокислотам вживання білого гриба в їжу підтримує процеси відновлення клітин і це особливо корисно для очей, нирок, печінки та кісткового мозку.
Також в білих грибах міститься багато β-глюкану. Він - сильний антиоксидант і має великий вплив на роботу імунної системи: створюючи захист від вірусів, бактерій, грибків і канцерогенів. Крім того, до складу білих грибів входить ряд ферментів, які сприяють розщепленню клітковини, жирів і глікогену.
Гриби - відмінне джерело корисних білків. Однак хітин, що міститься в свіжоприготованих грибах значно ускладнює процес їх засвоєння. Тому рекомендують використовувати в їжу попередньо висушені гриби, в такому випадку засвоюваність білків підніметься до 80%.
Поживну цінність грибів, як і інших продуктів, в значній мірі визначає загальний вміст амінокислот. Білки в білих свіжих грибах містять велику кількість амінокислот, в тому числі, і незамінних, які засвоюються організмом на 70-80%. За вмістом останніх грибні білки можна порівняти з тваринними білками, тому часто гриби і порівнюють з м'ясом. Вміст білків і амінокислот в грибі сильно залежить від виду, місця проживання, віку і способу заготовки. Так наприклад, в молодих грибах білків більше, ніж в старих; в капелюшках більше, ніж в ніжках; в сушених грибах більше, ніж в маринованих.
Застереження щодо грибів
Відомо, що гриби, а в їх числі і білі - найсильніші природні сорбенти. Вони вбирають в себе величезні кількості токсичних речовин, серед них - радіоактивний цезій, стронцій, кадмій, ртуть і свинець. Тому гриби зібрані недалеко від траси або в промислових районах принесуть швидше не користь, а шкоду вашому здоров'ю.
Також не рекомендується вживати в їжу гриби маленьким дітям. До 12-14 років травна система дитини практично не може впоратися з хітиновою оболонкою гриба, так як в її шлунку не виробляються в достатній кількості необхідні ферменти.
Джерело: http://medfond.com