Череда трироздільна — Bidens tripartita L.
Родина складноцвіті — Compositae
Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—100 см заввишки, має кілька відмін. Стебло пряме, супротивно-роз- кидисто-гіллясте, покрите рідкими волосками. Листки з рідкими волосками, супротивні, звужені в крилатий черешок, трироздільні, з пильчастими, ланцетовидними частками, з яких середня найбільша. Кошики розміщені по одному або по 2 на кінчиках гілок. Кожний кошик оточений дворядною дзвоникуватою обгорткою з довгастими зовнішніми листочками. Квітки жовті, трубчасті. Сім’янки малі, ребристі з двома зазубленими остями по ребрах, якими чіпляються за одяг людей і шерсть тварин («причепи», «собачки»). Цвіте з липня до вересня.
Де росте? На мулистих вологих грунтах, на вогких городах, біля ставків, річок, при канавах, по краях боліт (бур’ян) — по всій території УРСР, за винятком південних районів Кримської області.
Що й коли збирають? Усю рослину на початку цвітіння, зрізаючи її в тому місці, де починаються гілки, або тільки окремі гілки, на яких квітки лише почали розпускатися.
Коли застосовують? Як сечогінний, потогінний засіб (при простудах), як гіркоту для підвищення апетиту, при шкірних захворюваннях. Також при кашлі, хворобах селезінки і печінки. (В рослині є летка олія, гіркота, слиз, дубильні речовини, алкалоїди, каротин).
Застосовують у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 столову ложку подрібненої трави череди і настоюють цілу ніч або хвилинку варять. П’ють по півсклянки 3—4 рази на день при шкірних захворюваннях, при різних діатезах дитячого віку з уртикарними висипами на тілі (кропив’янкою), скрофульозом (золотухою), молочним струпом, себореєю голови, також при рахіті беруть 1 столову ложку суміші трави череди, трави триколірної фіалки і трави пасльону солодко- гіркого (Solanum dulcamara L.) в співвідношенні 4:4:1, запарюють 1 склянкою окропу, охолоджують і п’ють по 1 столовій ложці 3—4 рази на день; або 4 столові ложки суміші трави череди, листків волоського горіха, трави триколірної фіалки, кореня лопуха, квіток білої глухої кропиви, квіток деревію, листків чорних порічок і листків суниць в співвідношенні 1: 1І2: 2 :1,5 :1:1:1:1,5 варять в 1 л води на малому вогні протягом 10 хвилин. Відвар, підсолоджений цукром або медом, п’ють щогодини по 1 чарці (ЗО г), а дітям дають по 1 столовій ложці (М. А. Носаль). При цьому дотримують дієти: вживають сирі яблука, суниці, чорниці, виноград, кавуни, морквяний сік, смажене м’ясо, коров’яче масло, риб’ячий жир. При хронічних хворобах нирок додають до наведеної суміші ще листків мучниці і березових бруньок у співвідношенні 3 : 1,5 та приготовляють і вживають, як подано вище.
Для лікування, як згадано вище, шкірних хвороб, рахіту, золотухи, артритів зі спотворенням суглобів хворих купають двічі на тиждень у відварі з такої суміші: по 1 кг пшеничних висівок, кореня аїру і соснових пагонів; по 200 г трави череди, трави чебрецю, пророслих зерен жита, дубової кори, листків волоського горіха і 100 г кори верби білої. Усе це заварюють у 12 л води, проціджують, до процідженого відвару додають 400 г кухонної солі і в ньому купають дитину 10—15 хвилин, підливаючи гарячої води, коли купіль холоне. Потовчене листя прикладають до ран і виразок, також застосовують при укусах гадюк.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем