Чорниця звичайна (афини) — Vaccinium myrtillus L.
Родина вересові — Ericaceae
Як виглядає? Дрібний багаторічний гіллястий кущик 15— 50 см заввишки. Стебла й гілки з гострими гранями. Яйцевидні листки шкірясті, з обох боків світло-зелені, зісподу — з сітчастими жилками, з країв — дрібнопилчасті. Квіти зібрані в небагатоквіткові китиці. Віночок з чотирма зубчиками, дзвоникуватий, білий або блідо-рожевий. Плід — соковита чорна ягода, яка достигає в липні — серпні. Цвіте чорниця у травні — червні.
Де росте? У хвойних лісах, на лісосіках, у зеленовільхо- вих заростях і на полонинах, у великій кількості — в Карпатах, у Розточчі-Опіллі, на Поліссі, зрідка в північній частині лісостепових районів.
Що й коли збирають? Листки — під час цвітіння; ягоди — цілком стиглі, сушать їх у звичайних печах або в плодових сушарнях.
Коли застосовують? Ягоди чорниці, багаті на органічні кислоти — цитринову, яблучну, янтарну, молочну, щавлеву, вітаміни — С і каротин, пектинові речовини, цукри, дубильні речовини, антоціановий барвник миртилін, використовують при лікуванні багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту. Діють вони як в’яжучий засіб при проносах, допомагають при нестравності шлунка (диспепсії), болях у шлунку та кишках, при гастритах з недостатністю шлункового соку, при гострих і хронічних ентероколітах у дітей, при дизентерії. Відвар ягід вбиває бактерії черевного тифу. Ягоди чорниці припиняють кишкові кровотечі. В суміші з суницями лісовими дуже ефективні при подагрі, ревматизмі та інших хворобах, бо лікують запори, регулюють перистальтику кишок та нормалізують шлунково-кишкові функції; сушені ягоди допомагають при проносах і недокрів’ї (діють вітаміни С, Ві, В2, РР, дубильні речовини).
В листках чорниці містяться гіркі глікозиди — ериколін і арбутин, - пірогалові та пірокатехінові дубильні речовини, церилалкоголь, тритерпеналкоголь, смолисті кислоти, антоціанові глікозиди — неомиртилін і миртилін, які під назвою речовини глікокініну зменшують у хворих на цукровий діабет кількість цукру в крові та лікують функцію підшлункової залози.
Застосовують у вигляді чаю. На 1 л води беруть 60 г листків чорниці, настоюють 12 годин, варять 5 хвилин, напарюють 1 годину і п’ють по 3/4 склянки 5 разів на день через півгодини після їди. При проносах 1 повну чайну ложку суміші листків чорниці, ягід чорниці, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1,5: 1,5: 2:5 настоюють 6 годин у склянці холодної води, варять 5 хвилин і випивають ковтками протягом дня. Або беруть 1 чайну ложку суміші ягід чорниці, квіток ромашки, трави ісландського моху і кореневища перстачу прямостоячого в співвідношенні 2,5 : 2,5 : 1,5 : 1,5, настоюють 6 годин в 1 склянці води і вживають так само. Або ж 1 столову ложку суміші ягід чорниці, листків подорожника, кореневища гірчака зміїного, трави ісландського моху, кореневища перстачу прямостоячого і квіток ромашки в співвідношенні 1,5 : 1,5 : 1,5 :1 : : 1 : 1, варять 5 хвилин в 1 склянці води і випивають за кілька прийомів протягом дня. З суміші (порівну) листків чорниці, листків холодної м’яти, листків кропиви дводомної, листків горіха волоського, квіток ромашки і кореня перстачу прямостоячого беруть 1 столову ложку на одну склянку окропу, настоюють 10 хвилин, випивають 2—3 склянки на день. При проносах слід дотримувати належної дієти.
При глистах застосовують суміш (порівну) по 50 г ягід чорниці, кореня оману високого, квіток пижма звичайного (в порошку) вранці (натщесерце), два рази по півдози, через 2 години.
З відвару листків (60 г листків в 1 л води) роблять клізми при гемороїдальних кровотечах, з трохи обварених свіжих ягід чорниці роблять щоденно компреси, товстим шаром, на уражені екземою місця. Сирим соком з листків лікують цинготні ясна, лишаї, кропив’янку; змішаним з водою полощуть рот, горло. Порошком з коріння чорниці посипають дике м’ясо.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем