Фенхель звичайний

Фенхель звичайний — Foeniculum vulgare Mill.

Дво- або багаторічна трав’яниста рослина з родини зонтичних (Umbelliferae).

Стебло його пряме, округле, голе, всередині губчасте, блакитнувато-зелене. Нижні листки черешкові з довгою піх­вою, верхні від тричі- до багатоперистих, майже сидячі. Квіт­ки зібрані в складні зонтики. Плід голий, 5,5—7 мм завдовж­ки і 3—4 мм у діаметрі, коричнево-зелений або сіро-зелений з 10 повздовжніми тупими ребрами. Походить із Середземно­мор’я, культивують у Криму,

З   лікувальною метою вживають плоди, в яких містяться летка олія (oleum Foeniculi), жирні олії, цукор, білок. У лет­кій олії містяться анетол (60%), анісова кислота, анісовий альдегід, анісовий кетон та терпени — пінен, камфен, фе- ландрен.

Коли застосовують? Як засіб, що збуджує і поліпшує апе­тит і травлення та виявляє спазмолітичну, вітрогінну та сла­бу сечогінну дію. Застосовують при атонії шлунка, при здут­ті (метеоризмі), кашлі у дітей, при хронічному запорі з ко­ліками, при проносі, при шлункових і кишкових спазмах, як відхаркувальний засіб при бронхітах і коклюші. Збіль­шує виділення молока у жінок, які годують груддю, та регу­лює менструації.

Готують у вигляді гарячого настою. 1 чайну ложку по­дрібнених плодів фенхелю (2—3 г) заливають склянкою окро­пу, напарюють 10 хвилин і додають для смаку меду або цукру. Для дорослих беруть 1 — півтора столової ложки плодів на 1 склянку окропу. При розладах травлення настій не підсо­лоджують. Застосовують чисту летку олію з медом: 2—3 крап­лі — для дітей і 5—10 крапель — для дорослих на 1 столову ложку меду (одноразова доза).

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

Розділ сайту: