Лаванда колоскова — Lavandula spica L.
Багаторічний, від основи простертогіллястий напівкущ з родини губоцвітих (Labiatae).
Культивують як ефіроолійну рослину переважно в Криму. Походить із Середземномор’я. Цвіте в липні — серпні. Збирають квітки і траву під час цвітіння.
Коли застосовують? Як заспокійливий і спазмолітичний засіб при мігрені, неврастенії, нервовому збудженні, посиленому серцебитті, при паралічі (всередину й зовнішньо), також при шлункових коліках і як жовчогінний та вітрогінний засіб.
Готують у вигляді чаю. З чайні ложки квіток лаванди заливають 2 склянками окропу, напарюють 10 хвилин і випивають протягом дня. Олію як болетамувальний засіб застосовують при вивихах і забитих місцях. Трава і олія діють бактерицидно та інсектицидно (є замінниками нафталіну).
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем