Лаванда колоскова

Лаванда колоскова — Lavandula spica L.

Лаванда колоскова — Lavandula spica L.

Багаторічний, від основи простертогіллястий напівкущ з родини губоцвітих (Labiatae).

Культивують як ефіроолійну рослину переважно в Криму. Походить із Середземномор’я. Цвіте в липні — серп­ні. Збирають квітки і траву під час цвітіння.

Коли застосовують? Як заспокійливий і спазмолітичний засіб при мігрені, неврастенії, нервовому збудженні, посиле­ному серцебитті, при паралічі (всередину й зовнішньо), та­кож при шлункових коліках і як жовчогінний та вітрогінний засіб.

Готують у вигляді чаю. З чайні ложки квіток лаванди за­ливають 2 склянками окропу, напарюють 10 хвилин і випи­вають протягом дня. Олію як болетамувальний засіб засто­совують при вивихах і забитих місцях. Трава і олія діють бактерицидно та інсектицидно (є замінниками нафталіну).

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

 
Розділ сайту: