Смородина (чорні порічки) — Ribes nigrum L.
Культурний кущ з родини ломикаменевих (Saxifragaceae).
Листки пальчасто-лопатеві, з приємним запахом леткої олії. Багатонасінні ягоди — чорні, зібрані в пониклі кетяги. Висота куща 60—130 см. Цвіте в травні, плоди достигають у липні — серпні. В дикому стані росте в карпатських і прикарпатських лісах, на Поліссі, зрідка в Степу, широко культивується в садах.
З лікувальною метою вживають листки і ягоди смородини. Листки настоюють на воді. 1 столову ложку листків напарюють в 2 з половиною - склянки окропу, настоюють кілька годин і вживають по півсклянки 4—5 разів на день. Водний настій застосовують при каменях сечового міхура і затриманні сечі. Оскільки настій цей звільнює організм від надміру сечової кислоти, він є добрим засобом проти ревматизму і подагри. Листки смородини стимулюють функцію кори наднирників і тому водним настоєм листків лікують аддісонову хворобу, недокрів’я, а при простудних захворюваннях він діє як потогінний, протизапальний засіб, протиспазматичний при кашлі у дорослих і при кашлюку у дітей, і особливо як нротизоло- тушний засіб. Дітям, хворим на золотуху, діатез дають пити відвар сухого листя і купають їх у відварі гіллячок з листками. В листках смородини містяться фітонциди, і тому їх вживають при квашенні огірків. Вони запобігають псуванню овочів та зберігають їх вітамінну цінність. У ягодах містяться цукор, органічні кислоти (яблучна, цитринова, винно- кам’яна, янтарна, саліцилова, пектинові і дубильні речовини, летка олія, багато вітаміну G (100—300 мг%), вітаміни Ві, В2, каротин і вітамін Р. Як потогінний, иротипроносний і сечогінний засіб беруть 1 столову ложку (20 г) ягід, варять протягом 30 хвилин в 1 склянці води, охолоджують і вживають по 1 столовій ложці тричі на день. Як вітамінний засіб 1 столову ложку ягід настоюють на 1 склянці окропу протягом 1—2 годин, підсолоджують і п’ють по півсклянки 2—З рази на день.
Настоянка ягід на білому вині діє як легкий проносний засіб. Соком з ягід і сиропом на цукрі лікують хвороби горла, хрипоту, коклюш.
При виразках шлунка, ахілії і всіляких катаральних його станах, а також при хворобах кишок вживають сік з ягід, по 2—3 чарки тричі на день (можна також пити порівну з соком із плодів шипшини) з метою регуляції їх функціональної діяльності.
Щоб зберегти на зиму вітамін С в ягодах, треба їх розмолоти і змішати з 2 частинами цукру.