Існує до 500 видів хурми, які відрізняються за розмірами, кольором і смаковими якостями.
Як же вибирати хурму?
Зріла хурма повинна бути досить м’якою, яскраво-помаранчевого кольору, самі листочки хурми повинні бути коричневими. Наявність на ягоді темних точок говорить про те, що плід почав псуватися.
У чому користь хурми? У цій ягоді міститься глюкоза, сахароза, вітаміни А, С, Р, а також залізо, калій, кальцій, мідь, магній, марганець, йод. У хурмі присутня велика кількість антиоксидантів, які допомагають боротися з вільними радикалами. В’язкі властивості хурми говорять про наявність у ній пектину — речовини, яка відповідає за роботу нашої травної системи.
Крім того, хурма перешкоджає утворенню каменів завдяки вмісту магнію; має сильний сечогінний ефект, виводячи солі натрію з організму. Завдяки вмісту заліза хурма корисна людям, які страждають на анемією. З огляду вмісту йоду, хурма рекомендується людям із захворюванням щитовидної залози. Завдяки вмісту пектину, хурма застосовується для поліпшення травлення. Вітамін А, що міститься в хурмі, перешкоджає утворенню ракових клітин. Хурма благотворно впливає на серцево-судинну систему. Дана ягода застосовується для профілактики атеросклерозу, а також має тонізуючу, розслаблюючу дію.
Вважається, що хурма покращує апетит, підвищує працездатність і заспокоює нервову систему. Саме тому вона рекомендована людям, які мають справу зі стресовою і напруженою роботою.
Хурма застосовується також і в косметичних цілях, з неї роблять маски для обличчя, гелі для душу (хурма чудово зволожує і освіжає шкіру).
Не рекомендується вживати в їжу хурму людям, які страждають на цукровий діабет, а також людям, які хворіють на ожиріння через високий вміст цукру.