Хрін звичайний — Armoracia rusticana (Lam.) Gaertn.
Родина хрестоцвіті — Cruciferae
Як виглядає? Багаторічна трав’яниста рослина 50—120 см заввишки. Листки хрону великі, прикореневі, довгочерешкові, довгасто-овальні, дещо серцевидні, по краях зубчасті. Квітки дрібні, білі, чотирипелюсткові. Плоди — стручки, які рідко коли у нас достигають. Розмножується коренями. Цвіте у червні — липні.
Де росте? На городах. У дикому стані поширений по мокрих луках, біля струмків. Цінний бактерицидний засіб;
Що й коли збирають? Корені викопують восени (вересень — жовтень), промивають їх і зберігають як інші коренеплоди.
Коли застосовують? Тертий хрін застосовують як приправу до страв, особливо до м’яса. В коренях містяться вуглеводи, лужні, азотисті речовини, жири, в них є багато вітаміну С, фітонциди, глікозид синігрин, який надає хрону гострого смаку, летка алілгірчична олія, яка подразнює шкіру.
Як лікувальний засіб хрін вживають при цинзі, недокрів’ї, і через те, що діє сечогінно,— при водянці, затриманні сечі та при каменях сечового міхура, також при хронічному ревматизмі, подагрі, жовтяниці. Хрін збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку. Діє він також як відхаркувальний засіб при кашлі з харкотиння’!. Спиртову настоянку коренів уживають при малярії. Витиснутого з тертого хрону соку з цукром, хлібом чи медом вживають не більше 1 чайної ложки на день, бо в більших дозах можна спричинити подразнення слизової оболонки шлунка і кишок (тяжкі явища гастроентериту) і збуджувати нервову систему. Тому не рекомендують застосовувати його як приправу до страв при гастритах, ентероколітах і нефритах.
При цинзі, схильності до кровотеч, також при виснажливій розумовій і фізичній праці вживають настоянку на вині або пиві (1 чайну ложку тертого хрону на 1 склянку вина чи пива) — по 1 чайній ложці тричі на день протягом тривалого часу. Хрін у вигляді кашки в мішечку або настоянки на оцті чи горілці застосовують для компресів, він посилює кровообіг при різних захворюваннях подібно до гірчичника. Використовують його для лікування ішіасу, при болях у попереку (компрес тримати неповну годину). Хрін виявляє сильну протимікробну дію і тому водний настій його коренів вживають для промивань, полоскань і компресів при запальних процесах — прискорює гоєння застарілих гнійних ран і виразок. При зубному болю, ангіні соком, витиснутим з тертого хрону, розведеним водою, полощуть рот і горло. У випадку гнійного витікання з вуха нерозведений сік закапують краплями у вухо.
В косметиці водним настоєм коренів хрону виводять веснянки (ластовиння), плями й засмагу на лиці.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем