Мох ісландський

Мох ісландський — Cetraria islandica (L.) Ach.

Родина пармелієві — ParmeLiaceae

Мох ісландський — Cetraria islandica (L.) Ach

Як виглядає? Багаторічний лишайник, до 10 см зав­вишки. Слань лишайника збудована з шкірясто-хрящових, вузьких, часто досить широких розгалужених лопатей з ко­роткими темними війками по краях, зеленувато-бурого або оливково-зеленого забарвлення, зісподу світліших, з білими плямками, які зливаються в смужку. Висушена рослина має темно-бурий колір, сильний запах. У лишайнику є віта­мін Ві2, йод, бор.

Де росте? На Поліссі — у соснових і мішаних лісах, у Лі­вобережному Степу — у мішаних лісах, на інших терасах річок басейну Дніпра. Багато його в смерекових лісах сухих карпатських косогорів, як наземний покрив росте серед чагарників. Часто утворює суцільний покрив на великих площах.

Що й коли збирають? Всю рослину, влітку.

Коли застосовують? При катарі шлунка й легень (діє пом’якшувально, заспокійливо при хрипоті, бронхітах, брон­хіальній астмі, гастритах), при коклюші, як засіб для збу­дження апетиту, проти невтримного блювання, для змен­шення секреції потових залоз. Антибіотик уснінова кислота, який міститься в рослині, точніше її натрієва сіль, затримує ріст бактерій у розчині 1 : 2 000 000, в сильнішій концентра­ції вбиває туберкульозні палички. Вживають у вигляді чаю. На 2 склянки окропу беруть 1 чайну ложнку подрібненого моху і варять 5 хвилин. П’ють, підсолоджений медом, по 2 склянки на день.

80% лишайників — це вуглеводні (ліхенін, декстроліхе- нін). В рослині містяться яблучна кислота, дубильні речо­вини, гіркота цетрарин. Щоб цетрарин знешкодити, замо­чують 100 г моху протягом 2—3 годин у холодній воді, куди на 1 л додають 8—10 г соди (2 чайні ложки). Мох відці­джують, заливають 1,5 л окропу і варять півгодини. Утво­рюється густий слиз, який має велику харчову цінність, вживають його як засіб, що обволікає уражені місця при гастритах, колітах, бронхітах. Протягом кількох місяців да­ють його на ніч повним людям проти запорів, щоб посилити обмін речовин, а також дітям з недостатньою функцією щитовидної залози (завдяки вмісту в ісландському моху йодових сполук, близьких за будовою до дійодтирозину). Мох ісландський рекомендується при невтримному блюванні вагітних, блюванні після наркозу. При невтримному блю­ванні беруть 2 столові ложки ісландського моху, заливають півлітра води і кип’ятять, поки не випарується половина рідини. Додають 2 ложки цукру (бо дуже гірке) і вживають по 1 столовій ложці кожні півгодини. При гастритах з під­вищеною кислотністю 2 столові ложки суміші моху ісландського, листків підбілу звичайного і кореня живокосту лі­карського в співвідношенні 2:1:1 заливають 2 склянками холодної води і варять півгодини. П’ють по 1 склянці за 1/2 години до їди.

Настоянку ісландського моху на 80% спирту в співвідно­шенні 1 : 4 застосовують по ЗО крапель на цукрі при істе­ричних припадках. При нічному потінні у хворих на тубер­кульоз беруть 1 столову ложку суміші моху ісландського, соснових (смерекових) бруньок і лакричного кореня в спів­відношенні 10 : 5 :3 на 1 склянку окропу, варять 10 хвилин, відціджують і п’ють по 2—3 склянки на день.

Спиртову настоянку ісландського моху (1:5—70% спир­ту) втирають у шкіру ніг при надмірному потінпі.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

 
Розділ сайту: