Рута запашна

Рута запашна — Кігіа graveolens L. (отруйна)

Родина рутові — Rutaceae

Рута запашнаЯк виглядає? Багаторічний сірувато-зелений, голий, за­пашний напівкущик 20—60 см заввишки. Стебла багаточис- ленні, гіллясті, при основі здерев’янілі, спрямовані догори. Листки на смак пекучі, жовтувато- або блакитно-зелені, дещо м’ясисті, чергові; нижні й середні довючерешкові, дво-, три- перистороздільні, частки трикутно-яйцевидні, верхні — сидя­чі. Квітки променисті, зібрані в щитковидні суцвіття, віночок зелено-жовтий, пелюстки човникувато вигнуті, по краях тро­хи кучеряві. Цвіте у липні — серпні.

Де росте? Розводять її у квітниках, на городах, у садах — найбільше в південно-західній частині території УРСР. У ди­кому стані росте в Криму, на кам’янистих схилах. Культи­вують руту запашну як лікарську й ефіроносну рослину.

Що й коли збирають? Листки, на початку цвітіння росли­ни. Їдкий сік спричинює на шкірі пухирці і навіть у деяких людей набряки (алергію через 20—24 години).

Коли застосовують? Для збудження апетиту і тамування болів при спазмах (шлунка, матки). Діє як вітрогінний, жовчогінний і сечогінний засіб, при розладах менструального циклу у жінок зменшує болі, у великих дозах призводить до викиднів. Рута містить у собі леткі олії і флавоновий похід­ний глікозид рутин, який лікує авітаміноз Р (ущільнює стін­ки судин і зменшує їхню ламкість). Тому вживають її при сильних припливах крові до голови (запамороченні), атеро­склерозі, також при істерії, посиленому серцебитті (разом з деревієм), при вузлуватому розширенні вен. Щоб освіжити рот, жують свіжу рослину.

Застосовують у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку листків рути, настоюють 10 хвилин і п’ють по 1 склянці вранці і ввечері. При авітамінозі Р 1 столову ложку суміші листків рути, трави фіалки триколірної і квіток бузини чорної в співвідношенні 1:2:2 хвилинку кип’ятять у 1 склянці води і п’ють по півсклянки двічі на день.

При істерії [1]  1/4 склянки суміші (порівну) листків рути і ко­ренів валеріани заливають 1 склянкою окропу, настоюють, відціджують і дають хворому випити це за день.

За рекомендацією М. А. Носаля при мізерних виділеннях при менструації з болями внизу живота п’ють відвар з лист­ків рути, змішаних у співвідношенні 1:2 з насінням пет­рушки (Petroselinum sativum Hoffm.) 1, Заливають 1 столову ложку суміші 1,5—2 склянками води, варять 10 хвилин і ви­пивають за день не більше 1 склянки. Або 1 столову ложку суміші трави шандри звичайної, листків рути і квіток кала­чиків лісових у співвідношенні 2,5; 1 : 1,5 кип’ятять 30 хви­лин у 1 склянці води, настоюють, поки не охолоне, і п’ють по 1 склянці тричі на день.

Замість напару вживають краплі спиртової настоянки листків рути: 1 частину соку з сирих розім’ятих листків заливають 6 частинами спирту, настоюють 10 днів у темному місці, проціджують, відтискують, фільтрують через ватку і вживають по 10 крапель тричі на день на ложці води або грудці цукру.

При атеросклерозі і гіпертонічній хворобі беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути, трави чебрецю борового, трави меліси в співвідношенні 3:3:4 на одну склянку хо­лодної води, настоюють 3 години, варять 5 хвилин, напарю­ють 15 хвилин і випивають ковтками 1—2 склянки на день. Або беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути запаш­ної, листків барвінку, плодів кмину звичайного, квіток глоду колючого і кореня валеріани в співвідношенні 1,5 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 10 на одну склянку холодної води і так само приготов­ляють напар. Випивають ковтками 1 склянку протягом дня.

Руту -використовують для . лікування озени. Напаром

з листків рути промітають очі при запаленні повік, коли вони гнояться, і на ніч роблять з нього компрес на хворі очі, та при перенапруженні і спазмі акомодаційного м’яза ока. Влітку користуються витиснутим сирим соком. На забиті місця з синяками прикладають розтерті, змішані з мигдале­вою олією, листки рути.

Відвар 1 столової ложки листків в 1 л води додають до повної ванни для лікування застарілих ран, ревматичних бо- лей, а також для лікування дітей, хворих на рахіт і золотуху.

89.   Рутка лікарська (житничка) —

Fumaria officinalis L.*

Родина макові — Рараиегасеае

Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гіл­ками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перис- тороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпуровий з темнозабарвленою вер­хівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні — жовтні.

Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму — рідко. Росте на городах, у садах, на полях, за­сіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвинтарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур’ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим, наче вкрите димом.

Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.

Коли застосовують? Як протиспазматичний засіб при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фу­рункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяль­ність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська, також корисна при іпо­хондрії, істерії, різі в животі. Є відомості про ефективне ви­користання її при проказі (С. А. Томілін).

Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть неповну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2 :1,5 :1:1:1 :1 — беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип’ятять 5—7 хв. і п’ють 1 склян­ку натщесерце, а решту — по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня (М. А. Носаль).

Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, геморо­їдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберку­льозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли ста­раються підтримати сили після тривалої виснажливої хво­роби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1—2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2—3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К та інших).

Взимку вживають відвар (протягом 7—10 хвилин) 2 чай­них ложок сухої трави в 2,5 склянки сироватки або пива — по півсклянки 5 разів на день.

Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, зни­щують також коростяного кліща у шкірі в початковій ста­дії корости.



1 У насінні містяться летка олія апіол і глікозид апеїн, які скорочують матку.         

***** Как известно- ювилерные изделия это в первую очередь красота. При выборе изделия должно быть все красиво и привлекатьельно. От того как представлено ювелирное изделие зависит его покупаемость. Мы предлагаем ювелирные подставки, которые отобразят самые завораживающие стороны ваших изделий. Ювелирные подставки во многом способствуют продаваемости ювелирки.

В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем

Розділ сайту: