Рута запашна — Кігіа graveolens L. (отруйна)
Родина рутові — Rutaceae
Як виглядає? Багаторічний сірувато-зелений, голий, запашний напівкущик 20—60 см заввишки. Стебла багаточис- ленні, гіллясті, при основі здерев’янілі, спрямовані догори. Листки на смак пекучі, жовтувато- або блакитно-зелені, дещо м’ясисті, чергові; нижні й середні довючерешкові, дво-, три- перистороздільні, частки трикутно-яйцевидні, верхні — сидячі. Квітки променисті, зібрані в щитковидні суцвіття, віночок зелено-жовтий, пелюстки човникувато вигнуті, по краях трохи кучеряві. Цвіте у липні — серпні.
Де росте? Розводять її у квітниках, на городах, у садах — найбільше в південно-західній частині території УРСР. У дикому стані росте в Криму, на кам’янистих схилах. Культивують руту запашну як лікарську й ефіроносну рослину.
Що й коли збирають? Листки, на початку цвітіння рослини. Їдкий сік спричинює на шкірі пухирці і навіть у деяких людей набряки (алергію через 20—24 години).
Коли застосовують? Для збудження апетиту і тамування болів при спазмах (шлунка, матки). Діє як вітрогінний, жовчогінний і сечогінний засіб, при розладах менструального циклу у жінок зменшує болі, у великих дозах призводить до викиднів. Рута містить у собі леткі олії і флавоновий похідний глікозид рутин, який лікує авітаміноз Р (ущільнює стінки судин і зменшує їхню ламкість). Тому вживають її при сильних припливах крові до голови (запамороченні), атеросклерозі, також при істерії, посиленому серцебитті (разом з деревієм), при вузлуватому розширенні вен. Щоб освіжити рот, жують свіжу рослину.
Застосовують у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку листків рути, настоюють 10 хвилин і п’ють по 1 склянці вранці і ввечері. При авітамінозі Р 1 столову ложку суміші листків рути, трави фіалки триколірної і квіток бузини чорної в співвідношенні 1:2:2 хвилинку кип’ятять у 1 склянці води і п’ють по півсклянки двічі на день.
При істерії [1] 1/4 склянки суміші (порівну) листків рути і коренів валеріани заливають 1 склянкою окропу, настоюють, відціджують і дають хворому випити це за день.
За рекомендацією М. А. Носаля при мізерних виділеннях при менструації з болями внизу живота п’ють відвар з листків рути, змішаних у співвідношенні 1:2 з насінням петрушки (Petroselinum sativum Hoffm.) 1, Заливають 1 столову ложку суміші 1,5—2 склянками води, варять 10 хвилин і випивають за день не більше 1 склянки. Або 1 столову ложку суміші трави шандри звичайної, листків рути і квіток калачиків лісових у співвідношенні 2,5; 1 : 1,5 кип’ятять 30 хвилин у 1 склянці води, настоюють, поки не охолоне, і п’ють по 1 склянці тричі на день.
Замість напару вживають краплі спиртової настоянки листків рути: 1 частину соку з сирих розім’ятих листків заливають 6 частинами спирту, настоюють 10 днів у темному місці, проціджують, відтискують, фільтрують через ватку і вживають по 10 крапель тричі на день на ложці води або грудці цукру.
При атеросклерозі і гіпертонічній хворобі беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути, трави чебрецю борового, трави меліси в співвідношенні 3:3:4 на одну склянку холодної води, настоюють 3 години, варять 5 хвилин, напарюють 15 хвилин і випивають ковтками 1—2 склянки на день. Або беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути запашної, листків барвінку, плодів кмину звичайного, квіток глоду колючого і кореня валеріани в співвідношенні 1,5 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 10 на одну склянку холодної води і так само приготовляють напар. Випивають ковтками 1 склянку протягом дня.
Руту -використовують для . лікування озени. Напаром
з листків рути промітають очі при запаленні повік, коли вони гнояться, і на ніч роблять з нього компрес на хворі очі, та при перенапруженні і спазмі акомодаційного м’яза ока. Влітку користуються витиснутим сирим соком. На забиті місця з синяками прикладають розтерті, змішані з мигдалевою олією, листки рути.
Відвар 1 столової ложки листків в 1 л води додають до повної ванни для лікування застарілих ран, ревматичних бо- лей, а також для лікування дітей, хворих на рахіт і золотуху.
89. Рутка лікарська (житничка) —
Fumaria officinalis L.*
Родина макові — Рараиегасеае
Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гілками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перис- тороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпуровий з темнозабарвленою верхівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні — жовтні.
Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму — рідко. Росте на городах, у садах, на полях, засіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвинтарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур’ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим, наче вкрите димом.
Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.
Коли застосовують? Як протиспазматичний засіб при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фурункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяльність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська, також корисна при іпохондрії, істерії, різі в животі. Є відомості про ефективне використання її при проказі (С. А. Томілін).
Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть неповну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2 :1,5 :1:1:1 :1 — беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип’ятять 5—7 хв. і п’ють 1 склянку натщесерце, а решту — по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня (М. А. Носаль).
Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, гемороїдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберкульозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли стараються підтримати сили після тривалої виснажливої хвороби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1—2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2—3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К та інших).
Взимку вживають відвар (протягом 7—10 хвилин) 2 чайних ложок сухої трави в 2,5 склянки сироватки або пива — по півсклянки 5 разів на день.
Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, знищують також коростяного кліща у шкірі в початковій стадії корости.
1 У насінні містяться летка олія апіол і глікозид апеїн, які скорочують матку.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем