Рута запашна — Кігіа graveolens L. (отруйна)
Родина рутові — Rutaceae
Як виглядає? Багаторічний сірувато-зелений, голий, запашний напівкущик 20—60 см заввишки. Стебла багаточис- ленні, гіллясті, при основі здерев’янілі, спрямовані догори. Листки на смак пекучі, жовтувато- або блакитно-зелені, дещо м’ясисті, чергові; нижні й середні довючерешкові, дво-, три- перистороздільні, частки трикутно-яйцевидні, верхні — сидячі. Квітки променисті, зібрані в щитковидні суцвіття, віночок зелено-жовтий, пелюстки човникувато вигнуті, по краях трохи кучеряві. Цвіте у липні — серпні.
Де росте? Розводять її у квітниках, на городах, у садах — найбільше в південно-західній частині території УРСР. У дикому стані росте в Криму, на кам’янистих схилах. Культивують руту запашну як лікарську й ефіроносну рослину.
Що й коли збирають? Листки, на початку цвітіння рослини. Їдкий сік спричинює на шкірі пухирці і навіть у деяких людей набряки (алергію через 20—24 години).
Коли застосовують? Для збудження апетиту і тамування болів при спазмах (шлунка, матки). Діє як вітрогінний, жовчогінний і сечогінний засіб, при розладах менструального циклу у жінок зменшує болі, у великих дозах призводить до викиднів. Рута містить у собі леткі олії і флавоновий похідний глікозид рутин, який лікує авітаміноз Р (ущільнює стінки судин і зменшує їхню ламкість). Тому вживають її при сильних припливах крові до голови (запамороченні), атеросклерозі, також при істерії, посиленому серцебитті (разом з деревієм), при вузлуватому розширенні вен. Щоб освіжити рот, жують свіжу рослину.
Застосовують у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку листків рути, настоюють 10 хвилин і п’ють по 1 склянці вранці і ввечері. При авітамінозі Р 1 столову ложку суміші листків рути, трави фіалки триколірної і квіток бузини чорної в співвідношенні 1:2:2 хвилинку кип’ятять у 1 склянці води і п’ють по півсклянки двічі на день.
При істерії [1] 1/4 склянки суміші (порівну) листків рути і коренів валеріани заливають 1 склянкою окропу, настоюють, відціджують і дають хворому випити це за день.
За рекомендацією М. А. Носаля при мізерних виділеннях при менструації з болями внизу живота п’ють відвар з листків рути, змішаних у співвідношенні 1:2 з насінням петрушки (Petroselinum sativum Hoffm.) 1, Заливають 1 столову ложку суміші 1,5—2 склянками води, варять 10 хвилин і випивають за день не більше 1 склянки. Або 1 столову ложку суміші трави шандри звичайної, листків рути і квіток калачиків лісових у співвідношенні 2,5; 1 : 1,5 кип’ятять 30 хвилин у 1 склянці води, настоюють, поки не охолоне, і п’ють по 1 склянці тричі на день.
Замість напару вживають краплі спиртової настоянки листків рути: 1 частину соку з сирих розім’ятих листків заливають 6 частинами спирту, настоюють 10 днів у темному місці, проціджують, відтискують, фільтрують через ватку і вживають по 10 крапель тричі на день на ложці води або грудці цукру.
При атеросклерозі і гіпертонічній хворобі беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути, трави чебрецю борового, трави меліси в співвідношенні 3:3:4 на одну склянку холодної води, настоюють 3 години, варять 5 хвилин, напарюють 15 хвилин і випивають ковтками 1—2 склянки на день. Або беруть 1 повну столову ложку суміші трави рути запашної, листків барвінку, плодів кмину звичайного, квіток глоду колючого і кореня валеріани в співвідношенні 1,5 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 10 на одну склянку холодної води і так само приготовляють напар. Випивають ковтками 1 склянку протягом дня.
Руту -використовують для . лікування озени. Напаром
з листків рути промітають очі при запаленні повік, коли вони гнояться, і на ніч роблять з нього компрес на хворі очі, та при перенапруженні і спазмі акомодаційного м’яза ока. Влітку користуються витиснутим сирим соком. На забиті місця з синяками прикладають розтерті, змішані з мигдалевою олією, листки рути.
Відвар 1 столової ложки листків в 1 л води додають до повної ванни для лікування застарілих ран, ревматичних бо- лей, а також для лікування дітей, хворих на рахіт і золотуху.
89. Рутка лікарська (житничка) —
Fumaria officinalis L.*
Родина макові — Рараиегасеае
Як виглядає? Однорічна трав’яниста рослина 15—30 см заввишки. Стебло повзуче, галузисте, з квітконосними гілками, які тягнуться вгору, соковите. Листки складні, перис- тороздільні, з вузькими частками. Квітки зібрані у волоть, блідо-рожеві. Віночок пурпуровий з темнозабарвленою верхівкою. Плід однонасінний, на верхівці майже прямолінійно зрізаний або навіть вдавлений. Цвіте у травні — жовтні.
Де росте? По всій території УРСР; в степових районах та в Криму — рідко. Росте на городах, у садах, на полях, засіяних яровою культурою колоскових, на свіжих могилах сільських цвинтарів і взагалі на вироблених добрих грунтах, засмічених місцях (бур’ян). Там, де росте вона густо, поле здається сизим, наче вкрите димом.
Що й коли збирають? Усю рослину, під час цвітіння.
Коли застосовують? Як протиспазматичний засіб при гастритах із недостатньою кислотністю, здутті, спазматичних запорах, при хворобах печінки і жовчного міхура, як засіб, що збуджує апетит і знеболює при виразці шлунка, трохи проносить; як потогінний і такий, що очищує кров при фурункулах, лишаях, прищах, висипах на тілі, поліпшує діяльність серця (алкалоїд протопин, «родич» алкалоїдів опію, прискорює пульс). Рутка лікарська, також корисна при іпохондрії, істерії, різі в животі. Є відомості про ефективне використання її при проказі (С. А. Томілін).
Вживають у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть неповну чайну ложку рутки і настоюють 10 хвилин. П’ють 1 склянку на день, ковтками (при гастритах із недостатньою секрецією вживають відвар суміші рутки лікарської, дикого цикорію, звіробою звичайного, золототисячника, тирличу жовтого і трави деревію у співвідношенні 2 :1,5 :1:1:1 :1 — беруть 2 столові ложки з верхом суміші на 1 л холодної води, настоюють цілу ніч, вранці кип’ятять 5—7 хв. і п’ють 1 склянку натщесерце, а решту — по півсклянки за 4 рази, через 1 годину після їди, протягом цілого дня (М. А. Носаль).
Сирий сік вживають при переміжній пропасниці, гемороїдальних кровотечах, після сильних кровотеч, при туберкульозі легень, після тяжких хвороб і взагалі тоді, коли стараються підтримати сили після тривалої виснажливої хвороби. На 1 склянку пива або сироватки беруть 1—2 ложки сирого витиснутого соку з рутки і вживають по 2—3 чарки на день (дія фумарової кислоти, гіркоти, слизу, смолистих речовин, вітамінів С і К та інших).
Взимку вживають відвар (протягом 7—10 хвилин) 2 чайних ложок сухої трави в 2,5 склянки сироватки або пива — по півсклянки 5 разів на день.
Свіжим соком мажуть лишаї, різні висипи на тілі, знищують також коростяного кліща у шкірі в початковій стадії корости.
1 У насінні містяться летка олія апіол і глікозид апеїн, які скорочують матку.
***** Как известно- ювилерные изделия это в первую очередь красота. При выборе изделия должно быть все красиво и привлекатьельно. От того как представлено ювелирное изделие зависит его покупаемость. Мы предлагаем ювелирные подставки, которые отобразят самые завораживающие стороны ваших изделий. Ювелирные подставки во многом способствуют продаваемости ювелирки.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем