Рута запашна
Опубліковано admin вт, 14 жовтня 2014р.Рута запашна — Кігіа graveolens L. (отруйна)
Родина рутові — Rutaceae
Як виглядає? Багаторічний сірувато-зелений, голий, запашний напівкущик 20—60 см заввишки. Стебла багаточис- ленні, гіллясті, при основі здерев’янілі, спрямовані догори. Листки на смак пекучі, жовтувато- або блакитно-зелені, дещо м’ясисті, чергові; нижні й середні довючерешкові, дво-, три- перистороздільні, частки трикутно-яйцевидні, верхні — сидячі. Квітки променисті, зібрані в щитковидні суцвіття, віночок зелено-жовтий, пелюстки човникувато вигнуті, по краях трохи кучеряві. Цвіте у липні — серпні.
Де росте? Розводять її у квітниках, на городах, у садах — найбільше в південно-західній частині території УРСР. У дикому стані росте в Криму, на кам’янистих схилах. Культивують руту запашну як лікарську й ефіроносну рослину.
Що й коли збирають? Листки, на початку цвітіння рослини. Їдкий сік спричинює на шкірі пухирці і навіть у деяких людей набряки (алергію через 20—24 години).