Овочі - дуже важлива і корисна складова раціону людини. Вони - джерело корисних вуглеводів, безлічі вітамінів і мікроелементів, потрібних нашому організму. Особливо приємно порадувати себе першими овочами навесні. Прилавки магазинів та базарів рясніють зеленню, редискою, огірками, помідорами, молодою морквою і кабачками. Перелік можна продовжувати і продовжувати.
Рука тягнеться до гаманця з метою придбати найкраще. Але перш ніж купувати новий врожай, давайте згадаємо, що ранні овочі можуть виявитися небезпечними для здоров'я людини. Перш за все через азотисті добрива, більше знайомі нам як нітрати.
Нітрати (солі азотної кислоти) - це основне джерело азоту, головного будівельного матеріалу рослин. При достатній його кількості відбувається швидке зростання всіх частин „тіла” рослини. Насправді нітрати - природна речовина, яка накопичується в ґрунті. Його природним джерелом є органіка (перегній, гумус, живі й неживі організми). Збіднення ґрунтів призвело до необхідності штучного збагачення нітратами, тобто внесення в ґрунті азотистих добрив. У міру зростання тієї або іншої рослини нітрати споживаються і витрачаються, проте все ж значна їх частина залишається невикористаною. У підсумку, подаючи до столу ранній огірочок або редиску, ми ризикуємо „ доїсти” надлишок добрив.
Увага! Найбільше нітратів міститься в нестиглих овочах і фруктах. При покупці вибирайте тільки зрілі, готові до негайного вживання плоди.
Невеликі кількості спожитих нітратів організму дорослої людини не страшні: вони швидко всмоктуються і так само швидко виводяться із сечею.
При значному перевищенні допустимих норм щодо вживання нітратів постраждати можуть малюки та літні люди.
В організмі нітрати відновлюються і перетворюються на нітрити, які й завдають найбільшої шкоди. Нітрити, на відміну від нітратів, токсичні сполуки, що можуть стати причиною виникнення алергії, привести до порушення роботи щитовидної залози, збоїв у роботі нервової системи та порушення обміну речовин. А великі дози цих речовин можуть викликати отруєння і навіть призвести до смерті.
Багато років тому вченими було описано стан, при якому солі азотної кислоти, що надійшли в кров у великій кількості, змінюють структуру гемоглобіну (основного „транспортного засобу” кисню). „Дефектний” гемоглобін не може виконувати своїх функцій і в результаті організм страждає від кисневого дефіциту.
Гостре отруєння нітратами зустрічається в наш час досить рідко. Проте тривале вживання продуктів з високим вмістом нітратів може призвести до кишкових розладів, а також до порушення формування нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
За останніми даними хронічні „передозування” нітратів провокують розвиток авітамінозу, дисфункцію щитовидної залози і навіть онкологічні захворювання.
Слід зауважити, що вживання неякісної води, що містить велику кількість нітратів також є поширеною причиною отруєння.
Це потрібно знати! Найбільш уразливі до дії нітратів діти першого року життя. У маленькому організмі не вистачає ферменту, що утилізує нітрити, отже, вони накопичуються, спричиняючи токсичну дію. Будьте бережні з соками і пюре з ранніх овочів і фруктів!
Але нітрати - не єдині небезпечні речовини, які можуть потрапити в наш організм при вживанні ранніх овочів. Щоб виростити хороший ранній урожай, його доводиться захищати від хвороб, шкідників і бур'янів. Для цього застосовують пестициди.
Пестициди - отрута, яка представляє серйозну небезпеку для людини. Безконтрольне застосування пестицидів може призвести до того, що вони потраплять в овочі в кількостях, небезпечних для нашого здоров'я. Наївшись „пестицидних” овочів ми теж можемо отруїтися.
Симптоми отруєння пестицидами:
• головні болі, запаморочення;
• слабкість;
• болі в шлунку;
• пронос;
• „металевий” смак у роті;
• порушення серцевої діяльності та дихання;
• підвищення температури тіла до 38º-39º.
Але, навіть якщо пестициди будуть надходити в організм у низьких концентраціях, вони все одно можуть бути небезпечні для здоров'я. Справа в тому, що вони накопичуються в організмі і викликають хронічне отруєння. Симптоми при цьому виявляються набагато слабше і часто не викликають у нас асоціацій з отруєнням. Хіба мало від чого може боліти голова або шлунок? Для хронічного отруєння характерні також безсоння, млявість, швидка стомлюваність, дратівливість. Ми починаємо частіше застуджуватися, знижується імунітет, з'являється „букет” хвороб.
Але все сказане вище зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від ранніх овочів. Важливо просто дотримуватися запобіжних заходів при їх купівлі і звести ризики до мінімуму.
Необхідно ретельно мити всі овочі і фрукти. Вимочування у воді теж має сенс. Всі нітрати і пестициди не видаляться, але якась їх частина обов'язково розчиниться. Можна протягом кількох годин декілька разів поміняти воду.
Потрібно зчищати шкірку з овочів. Допомагає знизити вміст нітратів в них і кулінарна обробка. При варінні або в процесі тушкування овочів кількість нітратів зменшується в два рази, правда і вміст вітамінів при цьому також зменшується.
Пам'ятайте, що в місцях легального продажу продуктів харчування усі товари повинні бути перевірені і мати висновок лабораторного аналізу. Не соромтеся попросити його у продавця. Не купуйте продукти в сумнівних місцях, на стихійних ринках. Купуйте овочі середніх розмірів. Величезні екземпляри напевно виростили за допомогою великої кількості нітратів і пестицидів.
Для визначення нітратів в овочах можна навіть придбати прилад - нітратомір, який можна завжди носити з собою. За лічені секунди він здатний з високою точністю визначити кількість нітратів у будь-якому овочі або фрукті. Всі продукти, що продаються на ринках, мають мати документ про перевірку у спеціальній лабораторії. Не соромтесь вимагати довідку у продавця – здоров'я дорожче.
Слідкуйте за якістю продуктів, які купуєте. Так ви зможете забезпечити свій стіл ранніми овочами і при цьому не отримати до обіду порцію небезпечних отрут.
Інна Сливінська
методист обласного методичного кабінету
БЖД населення
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області