ранні овочі

Що приховують ранні овочі?

Овочі - дуже важлива і корисна складова раціону людини. Вони - джерело корисних вуглеводів, безлічі вітамінів і мікроелементів, потрібних нашому організму. Особливо приємно порадувати себе першими овочами навесні. Прилавки магазинів та базарів рясніють зеленню, редискою, огірками, помідорами, молодою морквою і кабачками. Перелік можна продовжувати і продовжувати.

Рука тягнеться до гаманця з метою придбати найкраще. Але перш ніж купувати новий врожай, давайте згадаємо, що ранні овочі можуть виявитися небезпечними для здоров'я людини. Перш за все через азотисті добрива, більше знайомі нам як нітрати.

Нітрати (солі азотної кислоти) - це основне джерело азоту, головного будівельного матеріалу рослин. При достатній його кількості відбувається швидке зростання всіх частин „тіла” рослини. Насправді нітрати - природна речовина, яка накопичується в ґрунті. Його природним джерелом є органіка (перегній, гумус, живі й неживі організми). Збіднення ґрунтів призвело до необхідності штучного збагачення нітратами, тобто внесення в ґрунті азотистих добрив. У міру зростання тієї або іншої рослини нітрати споживаються і витрачаються, проте все ж значна їх частина залишається невикористаною. У підсумку, подаючи до столу ранній огірочок або редиску, ми ризикуємо „ доїсти” надлишок добрив.

Увага! Найбільше нітратів міститься в . . . . .