Нітрати - користь та шкода, способи їх знешкодження
Опубліковано admin нд, 21 червня 2015р.Перші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас радують. Однак, аби вони принесли нам лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.
Що ж таке нітрати? Нітрати - це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті і які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал, який перетворюється в білок для рослинних клітин. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для кращого росту овочів, ягід, фруктів.
Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.
Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і у результаті гемоглобін втрачає здатність виконувати свою головну функцію, в організмі настає кисневе голодування.
Також, надмір нітратів призводить до утворення канцерогенів, накопичуючись в організмі, вони сприяють розвитку онкологічних захворювань.
Ознаки отруєння нітратами . . . . .