Галузева структура і принципи розміщення
Агропромисловий комплекс (АПК) — комплекс галузей господарства, які займаються виробництвом, переробкою, зберіганням та збутом сільськогосподарської продукції.
Структура АПК України
І виробництво машин, устаткування, добрив, отрутохімікатів, комбікорму тощо;
іі сільське господарство (рослинництво, тваринництво);
ііі заготівля, переробка, реалізація продукції (легка та харчова промисловість, громадське харчування, торгівля, наука, підготовка кадрів).
Об’єднання сільськогосподарських і промислових підприємств на певній території — територіальні АПК, які бувають елементарними, спеціалізованими, інтегральними.
Елементарний АПК складається з промислового підприємства, яке переробляє сільськогосподарську продукцію.
Спеціалізований АПК — це сукупність елементарних територіальних комплексів однієї спеціалізації (зерновий, цукробуряковий).
Інтегральний АПК — сукупність усіх елементарних та спеціалізованих агропромислових комплексів на території області, економічного району, країни. Він складається із двох підкомплексів: рослинницько-промислового та тваринницько-промислового.
Галузева структура сільського господарства, принципи розміщення
Сільське господарство — галузь матеріального виробництва, яка займається вирощуванням сільськогосподарських культур та розведенням сільськогосподарських тварин.
Від галузей виробничої сфери відрізняється:
- сезонністю виробництва;
- залежністю від погодних умов;
- головним засобом та предметом праці є земля.
Структура сільського господарства
Сільське господарство
Рослинництво (землеробство): вирощування зернових культур, вирощування технічних культур, вирощування кормових культур, овочівництво, картоплярство, садівництво, виноградарство, плодівництво, квітникарство тощо
Тваринництво: скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво, кролівництво, хутрове звірівництво, бджільництво, козівництво, конярство, рибництво, шовківництво
Сільське господарство може розвиватися інтенсивним або екстенсивним шляхом.
Інтенсивне господарство — господарство, розвинене на основі науково-технічного прогресу та поліпшеної організації праці.
Екстенсивне господарство — господарство, яке розвивається шляхом нового будівництва, освоєння нових земель, використання нових природних ресурсів, збільшення кількості працівників.
Чинники, що впливають на розвиток і розміщення галузей сільського господарства:
- природні — агрокліматичні, земельні, водні, біологічні;
- соціально-економічні — демографічні, технологічні, побутові, економічні.
Структура земельного фонду
Грунтово-земельні ресурси — ресурси усіх сільськогосподарських угідь або всього ґрунтового покриву незалежно від форми його використання.
Сільськогосподарські угіддя — землі, які використовують у сільському господарстві (орні землі, багаторічні насадження, сіножаті тощо).
Земельні ресурси — землі, що систематично використовуються або придатні для використання з конкретною господарською метою.
Земельний фонд — сукупність усіх земель. Має високе сільськогосподарське освоєння (69,3 %) і найвищу в Європі розораність (54,4 %).
Для підвищення родючості ґрунту та вирощування високих урожаїв необхідна меліорація — значна (докорінна або з розрахунком на тривалий період) зміна природного середовища з метою його поліпшення для ведення господарства та життя людей. Меліорація ґрунтів — помітне поліпшення властивостей ґрунтів та умов ґрунтоутворення з метою підвищення родючості.
Географія рослинництва
Рослинництво — галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням сільськогосподарських рослин.
Основою рослинництва країни є виробництво зерна — пшениці, жита, рису, проса, гречки, ячменю, кукурудзи, вівса, зернобобових. Під зернові в Україні зайнято 50 % усіх посівних площ. У структурі виробництва зерна рис займає тільки 0,2 %, вирощується на півдні України, в Миколаївській та Херсонській областях. Головна культура України — озима пшениця (40 % посівів зернових культур). Кукурудзу вирощують в основному в лісостеповій та степовій зонах, валовий збір — 3,8 млн. т (2000 p.). Озимий ячмінь дає високий врожай тільки на півдні України. Основні посіви жита зосереджені в Поліссі, Карпатах та північних районах лісостепу (валовий збір — близько 1 млн. т). Овес вирощують у Поліссі та в Карпатах.
Технічні культури – рослини, що використовуються як сировина для різних галузей промисловості і надходять у промислову переробку: прядильні, ефіроолійні, олійні, цукроносні, лікарські та інші. Провідною технічною культурою України є цукровий буряк.
Частка України у світовому виробництві льону становить 1 %. Основний район вирощування — Полісся (78 % посівних площ, 95 % валового збору льону). 80 % посівів цукрового буряка зосереджено в лісостепу (70 % валового збору культури). 80 % посівів соняшнику зосереджено в степовій зоні (валовий збір 3,45 млн. т в 2000 р.). Нова для України культура — соя, — вирощується переважно у Вінницькій та Черкаській областях. Збір картоплі становив в 2000 p. 19,9 млн. т; 40 % збору — Полісся, 46 % — лісостеп.
Географія тваринництва
Тваринництво — галузь сільського господарства, яка займається розведенням сільськогосподарських тварин.
Скотарство — провідна галузь тваринництва, яка спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби.
Напрямки розвитку скотарство залежно від кормової бази
Напрямок скотарства |
Корми |
Райони розміщення |
Молочний |
соковиті природні луки, комбікорм |
навколо великих міст, промислових центрів, курортів, Полісся, лісостеп |
Молочно-м’ясний |
природні корми, силос |
приміські зони, міські агломерації, Полісся, лісостеп |
М’ясо-молочний |
грубі, концентровані |
степова зона |
М’ясний |
багаті дешеві, продукція буряківництва |
Карпатський район, лісостеп, північ степу |
Найбільша концентрація великої рогатої худоби — у лісостепу та на Поліссі. Переважає скотарство молочно-м’ясного напрямку. Свинарство — галузь тваринництва, яка спеціалізується на розведенні свиней для одержання м’яса, сала, шкіри, щетини, кров’яного та м’ясо-кісткового борошна. Свинарство розвинене в усіх регіонах країни, тому що має велику кормову базу (власні корми — відходи харчової промисловості). Вівчарство найбільш розвинене в степу та в Карпатах. У приміських районах добрі розвинене птахівництво. Також поширені Україні такі галузі тваринництва: кролівництво (Полісся, лісостеп), шовківництво (степ, лісостеп), бджільництво (степ, лісостеп, Карпати), рибництво (лісостеп, Карпати). Конярство — галузь тваринництва, яка спеціалізується на розведенні та використанні коней. Має розвиток у Поліссі, Карпатах, Закарпатті. Діє 11 кінних заводів, але вони занедбані.
Звірівництво — галузь тваринництва, яка спеціалізується на розведенні цінних хутрових звірів на звірофермах, у приватному секторі, орендних підприємствах. Нутрій, нирок, блакитного песця, сріблясто-чорних лисиць у Львівській, Київській, Вінницькій, Чернігівській, Волинській, Полтавській областях.
Галузева структура харчової промисловості, принципи розміщення
Харчова промисловість — сукупність галузей, що переробляють продукцію в основному сільського господарства та безпосередньо задовольняють потреби населення в харчових продуктах.
Харчова промисловість
Галузі, які виготовляють готову продукцію: цукрова, кондитерська, макаронна, молокопереробна, хлібопекарська, плодоовочевоконсервна, пивоварна, молочна, сироробна, виноробна, рибоконсервна, тютюнова
Галузі, які виготовляють вироби для подальшої обробки: борошномельна, м’ясна, рибна, овочева, молочна, круп’яна, крохмале-патокова
Чинники, які впливають на розміщення харчової промисловості
Галузі промисловості, що орієнтуються на |
||
сировину |
споживача |
сировину та споживача |
рибна, маслоробна, сироробна, круп’яна, спиртова, крохмале-патокова, молочноконсервна, консервна |
рафінадна, макаронна, хлібопекарська, кондитерська, чаєрозважувальна, пивоварна |
м’ясна, молочна, борошномельна |
Харчова промисловість як галузь індустріального виробництва почала формуватися в Україні на початку ХІХ ст.
Особливості розвитку сучасної харчової промисловості:
1) висока собівартість продуктів харчування не дозволяє значній частині населення (людям пенсійного віку) вживати високоякісні продукти тваринного походження (м’ясо, ковбаси, сири тощо);
2) незначний асортимент продукції, низька технологія виробництва, неяскрава упаковка дозволили заполонити вітчизняний ринок товарами іноземного походження, часто дешевими і сумнівної якості;
3) значна частина великих підприємств промисловості або зовсім зупинилася, або опинилася на межі банкрутства;
4) галузь нараховує значну кількість малих і середніх приватних та державних підприємств;
5) деякі малі або орендовані підприємства через недостатній державний нагляд за якістю продукції випускають та постачають на ринок товар, який може загрожувати життю людей;
6) високі темпи розвитку має вітчизняна кондитерська галузь, яка може конкурувати на світовому та європейському ринках;
7) з’являються рекламні ролики, які пропагують вітчизняні продукти харчової промисловості.
Географія харчової промисловості
В Україні функціонує 192 цукрових заводи. З виробництва цукру лідирує Вінницька (38 заводів) та Київська (16 заводів) області. Лідери з виробництва олії — Запорізька, Донецька, Харківська, Дніпропетровська та Кіровоградська області. Основні виробники борошна — Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Одеська та Вінницька області, АР Крим. Центрами виробництва м’яса та м’ясної продукції є міста Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Хмельницький, Київ, Козятин, Тернопіль, Черкаси, Вінниця, Луганськ.
Розміщення галузей харчової промисловості
Галузі промисловості |
Центри та райони розміщення |
Цукрова |
лісостепова зона |
Борошномельно-круп’яна |
лісостепова, степова зона |
Олійно-жирова |
південь лісостепу, степ |
Консервна |
захід лісостепу, степ, Крим |
Виноробна |
степ, Крим, Закарпаття |
Рибна |
приморська зона (Бердянськ, Маріуполь, Керч, Одеса) |
Хлібопекарська, макаронна |
скрізь |
Кондитерська |
скрізь |
Молочна |
великі населенні пункти (міста, райцентри) |
М’ясна |
великі міста |
Проблеми та перспективи розвитку комплексу
Проблеми комплексу:
- кількість сільськогосподарської продукції не може задовольнити потреби населення;
- низьковрожайні рослини займають значні посівні площі;
- не використовуються нові сорти рослин;
- скорочується поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець, птиці;
- переважає ручна праця;
- у селах живуть переважно люди пенсійного віку;
- низький рівень матеріально-технічної бази.
Шляхи вирішення проблем:
- інтенсивний шлях розвитку сільського господарства;
- зміна форм власності, розвиток фермерського господарства;
- великі капіталовкладення в АПК;
- використання сучасної високопродуктивної сільськогосподарської техніки.