смородина

Смородина (чорні порічки)

Смородина (чорні порічки) — Ribes nigrum L.Смородина (чорні порічки) — Ribes nigrum L.

Культурний кущ з родини ломикаменевих (Saxifragaceae).

Листки паль­часто-лопатеві, з приємним запахом леткої олії. Багатона­сінні ягоди — чорні, зібрані в пониклі кетяги. Висота куща 60—130 см. Цвіте в травні, плоди достигають у липні — серп­ні. В дикому стані росте в карпатських і прикарпатських лі­сах, на Поліссі, зрідка в Степу, широко культивується в садах.

З лікувальною метою вживають листки і ягоди смороди­ни. Листки настоюють на воді. 1 столову ложку листків на­парюють в 2 з половиною - склянки окропу, настоюють кілька годин і вживають по півсклянки 4—5 разів на день. Водний настій застосовують . . . . .