Чай китайський
Опубліковано admin вт, 21 жовтня 2014р.Чай китайський — Thea sinensis L.
Вічнозелений кущ з родини чайних (Theaceae), 60—100 см заввишки. Листки продовгувато-яйцевидні, шкірясті, з зубчиками. Квіти білі, запашні. Цвіте з серпня до пізньої осені. Листки збирають від травня по вересень. У них містяться алкалоїд кофеїн (2—5%), дубильні речовини, катехіни, ферменти, вітаміни, особливо вітамін Р. Культивують на Закарпатті (урочище «Червона гора», неподалік від Мукачева).
Танін чаю поглинає радіоактивний стронцій-90, поки він не проник у кістковий мозок.
Коли застосовують? Як засіб сечогінний, збудний і тонізуючий. Зменшує головний біль, підвищує кров’яний тиск, зменшує розумову і фізичну втому.