Виноград благородний (справжній) — Vitis vinifera L.
Родина виноградові — Vitaceae
Як виглядає? Багаторічний дерев’янистий виткий кущ 150—400 см заввишки, з вусиками стеблового походження. Листки чергові, три-, п’ятилопатеві, великозубчасті з прилистками. Квітки дрібні, зеленувато-жовті, запашні, мають зачаткову чашечку і п’ятипелюстковий зрослий віночок (в ковпачок).
Ягоди соковиті, зелені або темно-червоні, дозрівають у серпні — вересні. 6 багато сортів винограду. В соку ягід містяться близько 19% цукрів, органічні кислоти (винна, яблучна, цитринова, янтарна, щавлева, мурашина), солі калію, кальцію, магнію, заліза, ферменти, пектинові і дубильні речовини, вітаміни А, Ві, С. За своїм хімічним складом виноградний сік нагадує жіноче молоко. Цвіте виноград у травні — червні.
Де росте? Можна вирощувати як культурну рослину майже по всій території України, але найбільш поширена рослина в степових і лісостепових районах, в Закарпатській області і особливо в Криму.
Що й коли збирають? Листки — в травні, ягоди — в серпні — вересні.
Коли застосовують? Як засіб, що посилює обмін речовин, і підвищує тонус організму хворої людини. Ягоди (можна також пастеризований сік) вживають при схудненні, шлунково-кишкових захворюваннях, при функціональних неврозах з підвищеною кислотністю шлункового соку, при спастичних і атонічних запорах, геморої, як легкий проносний засіб, потогінний, як сечогінний засіб при нефритах і сечокам’яній хворобі, при хворобах печінки. Вживають при недокрів’ї і виснаженні нервової системи, при хронічних бронхітах (збільшує виділення харкотиння), при емфіземі легень, для підвищення апетиту і як загальнозміцнювальний засіб у початковій стадії туберкульозу легень. Виноград поліпшує кровообіг, знижує кров’яний тиск. Великий вміст цукрів, вітамінів, солей і органічних кислот зумовлює лікувальний ефект при різних хворобах. Починають лікування з добової кількості (1 кг), яку ділять на три порції: першу з’їдають вранці натщесерце, другу — за годину до обіду і третюА ввечері. Поступово добову кількість винограду збільшують до 2 кг. Курс лікування становить 4—6 тижнів. На цей час не рекомендується їсти жирне м’ясо \ пити молоко, пиво, спиртні напої і мінеральні води.
Відвар сушеного винограду з додаванням невеликої кількості соку цибулі вживають як засіб від кашлю і охриплості. Листки винограду, багаті на вітамін С, йдуть у страви (салати). Порошок з висушених листків вживають усередину (2—4 г на день) як кровоспинний засіб, зокрема при маткових кровотечах. Подрібнені листки прикладають до гнійних ран і виразок. Відваром або настоєм виноградних листків полощуть горло при ангінах і роблять з нього примочки при шкірних хворобах. Протипоказане лікування виноградом при діабеті, виразках у роті і зіпсованих зубах, при хронічних проносах, тяжкій формі туберкульозу й ожирінні.
Стародавній грузинський лікарський порадник «Усцоро карабадіні» рекомендує кожному, хто хоче якнайдовше, до похилого віку, зберегти квітуче здоров’я, з’їдати вранці натщесерце по ЗО ягідок стиглого сирого винограду без кісточок.
***** Мой сосед строит из пеноблоков дом. Я глядя на это, вспомиинаю свои кирпичные мучения и время затраченное. Пеноблоками на много быстрее, удобнее экономичнее. Дачный домик построю из пеноблоков не задумываясь.
В.В.Кархут, Ліки навколо нас, Видавництво "Здоров'я", Київ, 1973
Попередження: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем