Маніок - отруйний годувальник тропіків

Маніок"Отруйний годувальник тропіків"
 
Маніок (Маніока, касава) - досить поширена харчова корнеплідна рослина, яку вживають лише в термічно обробленому вигляді, оскільки сирою є отруйна. В їжу вживають як коренеплід, так і листя рослини. В різних країнах її називають по-різному. Приміром у Бразилії це тупі-ґуарані, а в країнах Африки - касава. Географія цієї сільськогосподарської культури дуже широка. Країни найбільшого поширення маніоку в сільському господарстві: Демократична Республіка Конго, Танзанія, Уганда, Нігерія, Бенін в Західній Африці; Таїланд, Індонезія, В'єтнам в Південно-Східній Азії; Бразилія, Венесуела, Колумбія в Південній Америці. Батьківщиною маніоки вважають саме територію сучасної Бразилії.
 
Харчова цінність маніоки полягає перш за все в тому, що в її корнеплодах дуже велика частка крохмалю (до 80%), але як вже зазначалося - в сирому вигляді вона отруйна. Їстівною є лише у вареному та запеченому вигляді. З сирого маніоку роблять крупу, яка ще має назву тапіока, з якої варять кашу, а сушену маніоку перемелюють на борошно, з якого печуть тонкі коржі, які отримали назву хліб з касави. Листя подрібнюють і тушать з м'ясом. Тобто як бачимо, маніок має дуже широке практичне застосування в кулінарії. Тому й не дивно, що вона є одним із головних конкурентів такої звичної для нас картоплі.
 

Джерело: Kostyantyn Khimichenko