Через тиждень після свята П’ятидесятниці, з понеділка після неділі Всіх святих, у православних та греко-католиків розпочинається черговий багатоденний піст у літургічному році – Апостольський чи Петрівський, або Петрівка. Закінчується він у день пам’яті Святих Апостолів Петра та Павла – 12 липня. Оскільки дата Зелених Свят залежить від Пасхи, триває Петрівка від 8 до 42 днів. Цей піст встановлено Церквою на знак нашого наслідування святих Апостолів, які після сходження на них Святого Духа, постом та молитвою готували себе до всесвітньої проповіді Євангелії. У 2013 році Петрівський піст припадає на 1 - 11 липня.
За свідченням євангелиста Луки, так апостоли готували на служіння і своїх послідовників. Досліджуючи праці отців ранньої Церкви, можна сміливо стверджувати, що Апостольський піст є одним із найдавніших християнських багатоденних постів. Окрім Євангелія, про нього свідчить Святе Передання, зокрема, відома праця «Апостольські постанови». Отже, вже з четвертого століття піст став загальнопоширений у всій Церкві.
Святий Іполит у своєму «Апостольському переданні» зазначає, що в той час ( ІІІ століття) цей піст не завжди пов’язувався з Апостолами та їхніми подвигами. Тоді існувало передання, що він особливо призначений для тих, хто через певні обставини не міг поститися у час Великого посту.
На відміну від Великоднього, Петрівський піст менш суворий. Церковний устав вказує нам утримуватися від риби, вина та масла в понеділок, середу і п’ятницю, а в інші дні — лише від риби. У суботу та неділю, а також у дні пам'яті великих святих чи на храмові свята також дозволяється риба. Отже, м'ясо, молочні продукти та яйця їсти не можна, але у всі дні, крім середи та п’яниці, можна вживати рибу. Також не забороняється варена їжа з олією. У будь-якому випадку, кожному ревному християнину добре було б порадитися щодо цього зі своїм духівником та отримати від нього на піст священицьке благословення.