Кукурудза звичайна
Опубліковано admin ср, 29 жовтня 2014р.Кукурудза звичайна — Zea mays L.
Однорічна трав’яниста рослина з родини злакових (Gramineae).
Досягає інколи З — 4 м. Стебло пряме, нерозгалужене, розділене на вузли й міжвузля, заповнене губчатою серцевиною. Листки широкі, ланцетні або ланцетно-лінійні, з паралельними жилками, які своїми піхвами прикріплюються до стебла. Чоловічі квітки зібрані у велику верхівкову розкидисту волоть. Жіночі розташовані в пазухах верхніх стеблових листків на качанах, з яких виходять стовпчики з довгими приймочками (волосся) . Збирають їх у серпні — вересні, сушать у тіні, зберігають цілими, або дрібно порізаними, а іноді перетирають як порошок.
Кукурудза — важлива зернова й кормова рослина. Культивується по всій території УРСР. В зародках зерен кукурудзи містяться вітамін Е, фосфатиди, ненасичені жирні кислоти, речовини, потрібні організмові для боротьби зі старістю. Щоб понизити рівень холестерину в крові, вживають кукурудзяну олію в дозі по 15—25 г (1 столова ложка) тричі на день (75 г), курсами протягом 3 тижнів, з перервою в лікуванні на 3—4 тижні — 3—4 курси на рік. Олію можна вживати для приготування страв.