Гриби - користь та небезпека для організму
Опубліковано admin сб, 24 травня 2014р.У багатьох країнах вживання дикорослих грибів є традиційним, але значна частина населення, внаслідок урбанізації, втратила навички їх збирання. До таких країн відноситься й Україна, в тому числі і Рівненська область. До цього слід додати, що у зв’язку зі складною економічною ситуацією населення почало широко вживати дикорослі гриби щоб урізноманітнити свій раціон. Погіршення екологічного стану обумовлює наявність у грибах підвищеного вмісту токсичних елементів, пестицидів, радіонуклідів. Отже, збирання дикорослих грибів передбачає певний ризик. І, як наслідок, це призводить до постійних отруєнь грибами.
За даними оперативного відділу ГУ ДСНС України у Рівненській області за 2013 рік зафіксовано 21 випадок отруєнь грибами. На щастя ні одна людина не загинула, але отруєння зазнало 24 особи, з них п’ятеро дітей.
Рідко можна зустріти людину, байдужу до ароматних і поживних, ситних і апетитних страв з грибів, якими винахідливі кулінари пропонують поласувати у відвареному, смаженому, тушкованому, консервованому, маринованому вигляді. Дієтологи називають гриби, що складаються на 85 % з води, „лісовим м'ясом”, яке доречне і на пікніку, і на святковому столі. До речі, навіть пацієнтам, які активно худнуть, лікарі дозволяють вживати грибні соуси, супи, рагу та інші спокусливі страви з низькокалорійних грибів (29 ккал в 100 грамах), які згідно з дослідженнями знижують тягу до солодощів і рівень цукру в крові.