сиропуст

Млинці до масляної

Масляна, в першу чергу асоціюється з млинцями. Отож спробуємо і ми долучитися до цього дійства. Декілька рецептів млинців не завадять.
отже:

Рецепт дріжджевих млинців (класика «млинцевого» жанру)

Інгредієнти: 400 г пшеничного борошна, 2-3 ст. молока, 2 яйця, 2 ст. л. вершкового масла, 20 г дріжджів, 1 ч. л. цукру, щіпка солі.

Приготування. Підігрійте трішки молока, розведіть в ньому дріжджі, додайте цукор, сіль, яйця, вершкове масло, добре розмішайте. Всипте пшеничне борошно, розмішайте.

Масляна

МаслянаВ 2013 році Масляна припадає на 11-17 березня.

Масляна - це останній тиждень перед Великим постом.
           Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або на смальці смажені - теж обрядова їжа в ці дні на Україні. Такі млинці або щось подібне печуть і інші слов'янські народи. Цей звичай ведеться здавен-давен, бовже в св.Письмі слов'янською мовою цар Давид народові "даяша на млину сковородному".
          У народі Масляну дуже любили, адже святкування з іграми й піснями тривало цілий тиждень. А які вареники з сиром та млинці готували в цей час! На Масляну влаштовували ігри , гойдалки, каруселі, каталися на ковзанах, діти гралися в сніжки. Багато пісень та жартів супроводжували цей тиждень. Останній день Масниці - це прощена неділя. У цей день треба було тричі сказати :"Прости мені", на що мала бути відповідь : "Хай Бог простить", тобто людина не брала на себе ролі судді, не мала вирішувати, чи прощати, чи ні.

          За різноманітними забавами та обрядами ...