гарбуз звичайний

Гарбуз звичайний

Гарбуз звичайний — Cucurbita pepo L.

Гарбуз звичайний — Cucurbita pepo L. 

Однорічна одно­домна трав’яниста рослина з родини гарбузових (Cucurbita- сеае) з повзучими стеблами, цілокраїми, п’ятилопатевими листками і великими жовтими лійкоподібними, дзвоникува­тими одностатевими квітками. Довжина рослини до 6 м. Цві­те у липні — серпні. Культивують по всій території УРСР як харчову й кормову культуру.

З лікувальною метою вживають м’якуш гарбуза як засіб сечогінний, проносний, який посилює перистальтику кишок, проти блювання у вагітних і від морської хвороби. Зовніш­ньо застосовують для компресів при опіках, висипах на тілі, екземах. М’якуш багатий на вітаміни Вь Вг, РР і С.

Застосовують насіння, в якому містяться 20% жирної олії, білок, цукор, фітостерин кукурбітол, лейцин, тирозин, салі­цилова кислота, фітин, смола з оксицеротиновою кислотою і алкалоїд (у зеленій шкірці насіння).