Гарбуз звичайний
Опубліковано admin вт, 28 жовтня 2014р.Гарбуз звичайний — Cucurbita pepo L.
Однорічна однодомна трав’яниста рослина з родини гарбузових (Cucurbita- сеае) з повзучими стеблами, цілокраїми, п’ятилопатевими листками і великими жовтими лійкоподібними, дзвоникуватими одностатевими квітками. Довжина рослини до 6 м. Цвіте у липні — серпні. Культивують по всій території УРСР як харчову й кормову культуру.
З лікувальною метою вживають м’якуш гарбуза як засіб сечогінний, проносний, який посилює перистальтику кишок, проти блювання у вагітних і від морської хвороби. Зовнішньо застосовують для компресів при опіках, висипах на тілі, екземах. М’якуш багатий на вітаміни Вь Вг, РР і С.
Застосовують насіння, в якому містяться 20% жирної олії, білок, цукор, фітостерин кукурбітол, лейцин, тирозин, саліцилова кислота, фітин, смола з оксицеротиновою кислотою і алкалоїд (у зеленій шкірці насіння).