хміль звичайний

Хміль звичайний

Хміль звичайнийХміль звичайний — Humulus lupulus L. (отруйний) 

Багаторічна культурна і дикоросла дводомна рослина з родини конопле­вих (СаппаЬіпасеае). Щороку з кореневищ виростають на­весні довгі (іноді до 18 м) виткі, звичайно шестигранні, по­рожнинні стебла, які взимку відмирають. Листки яйцевидні, три-, п’ятилопатеві, великопилчасті, шорсткі. Чоловічі квіт­ки зеленувато-білі, зібрані у волотисте суцвіття. Жіночі — яйцевидні шишки. Цвіте в червні — липні, шишки заготов­ляють у серпні — вересні.

У дикому стані росте на Поліссі, в Карпатах, Прикарпат­ті, в Лісостепу, зрідка в Степу, в зарослих чагарниками за­плавах рік, над обривами, в долинах, на лісових галявинах.

З       лікарською метою вживають шишки, в яких містяться хме­ледубильна і валеріанова кислоти, триметиламін, алкалоїд гумулон, гірка речовина лупулін, камедь, смола, віск, барвні речовини. Лупулін — речовина бактерицидна. Хмелеві шиш­ки використовують у пивоварній промисловості. В його листках є речовини, які мають естрогенну активність. Хміль широко культивують у західній частині України.