Хміль звичайний
Опубліковано admin пн, 10 листопада 2014р.Хміль звичайний — Humulus lupulus L. (отруйний)
Багаторічна культурна і дикоросла дводомна рослина з родини коноплевих (СаппаЬіпасеае). Щороку з кореневищ виростають навесні довгі (іноді до 18 м) виткі, звичайно шестигранні, порожнинні стебла, які взимку відмирають. Листки яйцевидні, три-, п’ятилопатеві, великопилчасті, шорсткі. Чоловічі квітки зеленувато-білі, зібрані у волотисте суцвіття. Жіночі — яйцевидні шишки. Цвіте в червні — липні, шишки заготовляють у серпні — вересні.
У дикому стані росте на Поліссі, в Карпатах, Прикарпатті, в Лісостепу, зрідка в Степу, в зарослих чагарниками заплавах рік, над обривами, в долинах, на лісових галявинах.
З лікарською метою вживають шишки, в яких містяться хмеледубильна і валеріанова кислоти, триметиламін, алкалоїд гумулон, гірка речовина лупулін, камедь, смола, віск, барвні речовини. Лупулін — речовина бактерицидна. Хмелеві шишки використовують у пивоварній промисловості. В його листках є речовини, які мають естрогенну активність. Хміль широко культивують у західній частині України.