Орнітологія

Беркут - цар птахів

БеркутЧервонокнижний цар птахів

Беркут - це рідкісний гніздовий птах фауни України, який внесений до Червоної книги. Це здебільшого денний хижий птах, який належить до родини Яструбових. В Україні беркут дуже рідкісний осілий птах, гніздиться лише на високогірних ділянках Карпат (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська області). Під час міграції та зимівлі трапляється скрізь. У Казахстані та інших країнах Середньої Азії беркутів дресирують як ловчого птаха для полювання на птахів і звірів.

Загальна чисельність беркутів в Україні не перевищує 20 особин (10 пар). На стан виду негативно впливають знищення старих ділянок лісу, де птахи гніздяться, скорочення кормової бази, вбивство птахів для виготовлення опудал, випадкове потрапляння у мисливські пастки, тощо.

Тривалість життя у беркута становить . . . . .

 

Золотоволосий пінгвін, або макароні

Золотоволосий пінгвінЗолотоволосий пінгвін, або макароні

Як відомо всі представники пінгвінів мешкають виключно в Південній півкулі. Однак далеко не всі види пінгвінів мешкають в Антарктиді. Принаймні один із видів - золотоволосий пінгвін в Антарктиді практично не проживає. Його ареал знаходиться дещо північніше від неї, у більш теплих широтах - це крайній південь Південної Америки (Вогняна Земля, південь Чілі, Аргентини, Фолклендські острови, острів Південна Джорджія та Оркгейські острови. Всього налічується понад 18,6 мільйонів особин золотоволосого пінгвіна, які об'єднані в 220 колоній, за якими орнітологи ведуть постійне спостереження. Найбільша колонія знаходиться . . . . .