вода

Про що потрібно пам'ятати, щоб уникнути трагедії на воді

Про що потрібно пам'ятати, щоб уникнути трагедії на воді

Сонце, повітря та вода – наші найкращі друзі.

Проте вода не прощає легковажного ставлення до неї, вона може забрати найдорожче — життя.

З початку року станом на 13.07.2018 на водних об’єктах Рівненської області загинуло 16 осіб, з них одна дитина, врятовано 28 людей. За аналогічний період минулого року загинуло 26 осіб, з них 2 дітей. Основна причина втоплень – купання в невизначених місцях, порушення правил поведінки на воді, купання в нетверезому стані, відсутність контролю за дітьми з боку батьків.

Перед тим, як піти купатися, відпочиваючі мають знати елементарні правила безпеки:

  • купатись потрібно лише у спеціально відведених та облаштованих місцях;
  • купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;
  • краще купатися кілька разів по 15-20 хв., а в перервах пограти в рухливі ігри: волейбол, бадмінтон;
  • якщо Вас захопило течією, не намагайтеся . . . . .
  •  

Стан води у річках Устя та Горинь, що протікають на Рівненщині

Комплексна лабораторія спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища Рівненського обласного центру з гідромететорології проводить спостереження за станом поверхневих вод у річках Устя та Горинь. Проби відбираються щомісячно впродовж року.

За 9 місяців 2017 року стан води в річках змінювався в залежності від пори року. Наприклад, в річці Устя в жаркий літній період часто був неприємний запах, вода була мутно-зеленого кольору, були випадки мору риби у попередніх роках. Нажаль і на сьогодні стан річки лишається незадовільним. Але з похолоданням, стан води дещо поліпшується: підвищується вміст розчиненого кисню, дещо уповільнюються процеси гниття водоростей, зникає неприємний запах води. Сильна замуленість річки у межах міста, починаючи з озера Басів кут, невеликі глибини річки вздовж міста, скиди у річку зумовлюють ці всі негативні наслідки. У жаркий літній . . . . .

Испарение и насыщение

Водяной пар непрерывно поступает в атмосферу вследствие испарения с поверхностей водоемов и почвы и вследствие транспирации растений. Испарение, в отличие от транспирации, назы­вают еще физическим испарением, а испарение и транспирацию вместе — суммарным испарением.

Процесс испарения состоит в том, что отдельные молекулы воды отрываются от водной поверхности или от влажной почвы и переходят в воздух как молекулы водяного пара. В воздухе они быстро распространяются вверх и в стороны от источника испарения. Это происходит отчасти вследствие собственного дви­жения молекул; в этом случае процесс распространения молекул газа на возможно большее пространство называется молекуляр­ной диффузией. К молекулярной диффузии в атмосфере присое­диняется еще и распространение водяного пара вместе с воз­духом: в горизонтальном направлении с ветром, т. е. с общим переносом воздуха, а в вертикальном направлении путем тур­булентной диффузии, т. е. вместе с турбулентными вихрями, все­гда возникающими в движущемся воздухе.

Цікаві факти про воду

1. Вода - найбільш проста і звична речовина на планеті.Але в той же час вода таїть в собі безліч загадок. Її досі продовжують досліджувати вчені, знаходячи все більше цікавих фактів…

2. На нашій планеті вода це основа життя. Всі живі істоти і рослини складаються з води: тварини - на 75%, риби - на 75%,медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори- на 90%, огірки - на 95%.

3. Людський організм на 60-70% складається з води, а дитячий на 80%. П'ятимісячний ембріон складається з води на 94%

4. Один з найбільш водянистих продуктів - це кавун. Кавун на93% складається з води.

5. Хімічна сполука H2O в чистому вигляді в природі не існує. Вода -універсальний розчинник, вона розчиняє в собі все, що зустрічає на шляху. Наприклад, насолоджуючись смаком колодязної води, виливаємо в себе «компот», склад якого не зміг би відтворити,мабуть, ніхто.

Склад та солоність морської води

Вода в океані солона. Солоний смак додають 3,5 % розчинених міне­ральних речовин, що містяться в ній — головним чином сполуки натрію і хлору, — основні інгредієнти кухонної солі. Наступним за кількістю є магній, за ним — сірка; присутні також всі звичайні метали. З неметалічних компонентів особливо важливі кальцій і кремній, оскільки саме вони беруть участь у будові скелетів і раковин багатьох морських тварин. Завдяки тому, що вода в океані постійно перемішується хвилями і течія­ми, її склад майже однаковий в усіх океанах.

Середня концентрація солей у морській воді 35 г на І кг води, або 35 проміле (35 ‰). Під впливом сильного випаровування солоність на по­верхні океану може бути трохи більша, в областях рясних дощів — трохи менша, а біля берегів при змішуванні з річковою водою — значно менша від звичайної. Наприклад, у поверхневих шарах Білого моря солоність не перебільшує 26‰, Чорного моря — 18‰, Балтійського в центральній його частині — 6—8‰, Азовського — 11‰,а на поверхні Червоного моря, у яке не впадає жодна річка і де випаровування велике, солоність досягає 40‰. Дивним є те, що склад і відносний вміст різних солей усюди в океані залишаються незмінними. Постійність сольового складу вказує на тісний зв'язок між всіма частинами Світового океану.

Вода

Вода (Н20) — рідина без запаху, смаку, кольору (у товстих шарах голубувата); щільність 1,000 г/см3 (3,98°), температура замерзання 0°С, температура кипіння 100°С. Одна з найпоширеніших речовин у природі (гідросфера займає 71 % поверхні Землі). Вода відіграє найважливішу роль в геологічній історії планети. Без води неможливе існування живих організмів (бл. 65 % людського тіла складає вода). Вода — обов'язковий компонент практично всіх технологічних процесів як промислового, так і сільськогосподарського виробництва.

Що таке вода.

 Що таке вода           Вода – найпоширеніша і найбільш незвичайна речовина на нашій планеті. Молекула води складається із двох атомів водню й одного атома кисню. Вона має унікальні хімічні й фізичні властивості, які відіграють надзвичайно важливу роль у підтримці життя на Землі. Взаємодії між атомами водню й кисню заряджають молекули води, й між ними утворюються так звані водневі зв’язки, за допомогою яких вода може існувати у трьох станах – твердому, рідкому й газоподібному. Перехід з одного стану в інший залежить від температури й тиску повітря.